Cześć !
Dzisiaj zaproponuję odważny eksperyment konsumpcyjny z warzywami. Praktycznie te produkty spożywa się po ugotowaniu, jednak czasem korzystamy z ich postaci nie gotowanej, czyli z surówek. Najbardziej znaną postacią warzywa zjadanego na surowo jest marchewka, szczególnie w postaci utartej wraz z jabłkiem.
Innym warzywem surówkowym jest na przykład kapusta, ogórek lub pomidor... i tu w zasadzie kończy się nasz repertuar.
Dzisiaj chciałbym zaproponować kanapkę z warzywem, może być w towarzystwie sera żółtego i wędliny lub jajka gotowanego "na twardo".
Propozycja jest prosta. Należy przygotować właściwą liczbę kromek chleba z masłem. Jest to podkład i w zasadzie powinny wystarczyć trzy, cztery kromki na osobę. Dajemy tradycyjnie serek bały lub żółty, kawałek wędliny i do smaku - można dać ogórek krojony w plasterki lub pomidor. Podobno łączenie obu tych warzyw nie jest korzystne. Na to dajemy plasterek cebulki i jeżeli jest - to rzodkiewka...
Bardzo cieniutkie plasterki doskonale pasują do kromki chleba z masłem, foto ilustracyjne, http://cdn.doradcasmaku.pl/dynamic/e/ef8a/940a/2704/f72f/f665/772a/7721/b7b7/original_fit-978-460
Nie raz zastanawiałem się, czy można tutaj eksperymentować i zamiast pomidora lub ogórka dać coś zupełnie innego... I tak zrobiłem. Od długiego już czasu jestem smakoszem kabaczka lub cukinii "na surowo" - krojonych w płaskie plasterki, podobnie jak ogórek, i tak położone są doskonałym dodatkiem na kromkę chleba.
Próbowałem ten eksperyment z wykorzystaniem także i innych roślin dyniowych. Doskonale udaje się kanapka z dynią - ale tutaj nie należy przesadzać. Jeżeli dynia jest młoda (podobnie jak kabaczek i cukinia) to jej skórka jest miękka i delikatna. Podobnie jest z miąższem. Jeżeli część z nasionami jest niewykształcona, to można jeść całą masę warzywa. Jeżeli wykształciły się już pestki - to lepiej jest je usunąć. Rośliny dyniowe posiadają w sobie substancję, która może dawać nieprzyjemne odczucie po zjedzeniu nadmiernej ilości dyni jeszcze nie dojrzałej. Jej nasieniem jest pestka i to właśnie ona musi trafić w nowe miejsce, gdzie wyrośnie nowa roślina. Jeżeli zwierzę skonsumuje dynię zanim dojrzeją jej pestki - ta już nie wyda potomstwa. Roślina broni się przed utratą możliwości wydania nowego pokolenia wprowadzając substancję prowokującą zły stan. Czasem może to skończyć się poważnymi dolegliwościami, dlatego nie należy jeść części rośliny zawierającej dużą ilość chlorofilu, czyli najbardziej zieloną. A kiedy część z pestkami została już wykształcona, także i część masy otaczającej pestki także należy odrzucić.
Cieniutkie plasterki bardzo młodego patisona mają naprawdę niepowtarzalny smak, foto ilustracyjne, http://www.sekretydiety.pl/images/wymienniki/patison_wymieniennik_50kcal.jpg
Innym warzywem, podobnym do dyni jest patison. Jest to roślina o wyjątkowo sympatycznym wyglądzie. I podobnie, jak inne rośliny dyniowate - posiada grubą i twardą skórę. Jednak te mniejsze owocnie są znacznie smaczniejsze, aniżeli już duże osobniki.
Sam patison wytwarza kolejne owocnie przez całe lato, stąd też przy uprawie tych warzyw można korzystać z nich w pełni i to zarówno wyjadając osobniki młodsze, jak i pozwolić roślinie na wykształcenie naprawdę ogromnych owocni.
Cienkie plastry surowego kalafiora także nadają się do kanapki..., foto ilustracyjne, http://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kalafior-zapiekany-w-jogurtowym-sosie-curry-293088.jpg
Jeżeli chcemy poeksperymentować, to proponuję także kwiat kalafiora pokrojony w cieniutkie plasterki. Umyty wcześniej kalafior podany na kromce chleba z masłem, z cebulką czy czosnkiem, a także z dobrą wędliną ma bardzo delikatny smak, nawet jest to smak niepowtarzalny...
Na zakończenie zaproponuję pieczarki. Ładne, świeże grzyby, najlepiej, jeżeli jeszcze ich kapelusz nie jest bardzo rozwinięty, także nadają się na dodatek do pieczywa w postaci surowej. Najbardziej smakują mi plastry (cieniutkie plasterki !) pieczarki lekko osolonej...
Cienko krojone pieczarki z niewielką ilością soli także mają swój smak jako surowy dodatek do kanapek, foto ilustracyjne, http://domovityi.ru/wp-content/uploads/2015/12/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D0%A8%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%BD%D1%8B-min.jpg
W przypadku grzybów także nie należy przesadzać, ponieważ są one ciężko strawne. Ale niewielki dodatek o charakterze smakowym także doskonale urozmaica posiłek !
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości