Cześć !
Tyle pracy włożonej w ogród i wypracowanie płodów zachęcają do rozważań, jak radzić sobie z przedłużeniem trwałości tych specjałów. Mam na myśli śliwki - dzisiaj mirabelki...
http://www.smakizpolski.com.pl/mirabelka-wlasciwosci-historia-i-zastosowania/
Bardzo popularną odmianą jest śliwa-mirabelka o owocach niemal o idealnej kuli i wybarwionej na żółto. Zdarzają się także drzewa z owocami o barwie czerwonej. Jeżeli występują obok siebie, wtedy możemy porównać ich smak - różnica jest bardzo subtelna, dająca się odczuć, ale naprawdę trudno jest powiedzieć, które owoce są smaczniejsze. One tak zwyczajnie uzupełniają się smakowo...
http://budujesz.info/artykul/sliwa-wisniowa-mirabelka-alycza-uprawa-i-charakterystyka,864.html
Biologicznie, właściwie w znaczeniu sadowniczym - ten krzew lub niewielkie drzewko jest podkładką dla innych odmian śliw. W kuchni - raczej nie należy do rarytasów, ale jeżeli ktoś pozna jej smak - będzie niemal "wniebowzięty"... Można zajadać się nimi aż do bólu wypchanego żołądka a kiedy zrobi się miejsce - można nadal je spożywać.
Sama śliwa-mirabelka jest rośliną popularną, która nawet pozostając "dziką" - wydaje dorodne owoce. Owocowanie rozpoczyna się z końcem lipca i trwa dosyć długo - bowiem niektóre drzewa osiągają dojrzałość konsumpcyjną już w miarę szybko, inne drzewa dają owoce nadające się do konsumpcji raczej późno. Jeżeli u kogoś rozwinie się taki krzew - dość szybko puści nowe drzewka, bowiem jest to roślina bardzo intensywnie rozrastająca się. Jednak, jeżeli ktoś ma taką możliwość, warto jest zainwestować w zebranie tych owoców - albo do konsumpcji bezpośredniej, albo też do przetworzenia - na przeciery, dżemy, kompoty... a jeżeli ktoś ma taką chęć, mirabelki nadają się to nastawiania na nalewki z mirabelek... co znawcy takich napojów oceniają raczej wysoko.
Same śliwki z reguły są wolne od towarzystwa robaków, ale zdarzają się także i porażone - więc czasem warto jest kontrolować daną porcję co któryś tam owoc. W czasie gotowania śliweczki mają tendencję do pękania skórki, która też bardzo łatwo oddziela się od miąższu. Tak przygotowane "kuleczki" łatwo jest potraktować czymś twardym w celu oddzielenia pestek. Przygotowany miąższ można spożywać wprost łyżeczką, można podać do dania mięsnego jako zimna przystawka. A kompot... można pić bez ograniczeń...
Sposobów wykorzystania tych owoców jest wiele a technika taka sama jak dla większości owoców - oczyszczoną porcję zalewamy wodą w mniejszej lub większej ilości, dodajemy cukier i zagotowujemy na tyle długo, aby uzyskać właściwą konsystencję.
Dietetycy także dopatrują się w śliwkach-mirabelkach wielu ważnych dla zdrowia składników co ja już pominę, bo śliweczki czekają...
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości