Cześć !
Ani obejrzeliśmy się, a tu już dawno po uroczystościach komunijnych a oferta konsumpcyjna otwiera się na całą szerokość. Niedawno jeszcze mogliśmy podziwiać ofertę przepięknych truskawek i od połowy miesiąca obserwujemy wysyp - zarówno tych dorodnych owoców oraz tych znacznie mniejszych - truskaweczek... Jednocześnie też spadła cena oferowanych jagódek, truskawki są po około 7-9 zł za 1 kg, truskaweczki - znacznie mniejsze, nie tak ładne, ale też i bardziej wybarwione - przypominające często te z własnego ogrodu - są oferowane już w cenach 4-5 zł za kilogram...
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqcxUXzVgdg_7_VHGOD_9ip8JuHoKJ7e16PeVhxoQDfHlpNWSA
Najprostszym rozwiązaniem zachwytu nad smakiem tych owoców jest rozdrobnienie ich widelcem w miseczce, dodanie cukru oraz wymieszanie z gęstą śmietanką...
Dorodne i dobrze wybarwione owoce smakują wprost z ręki. Tyle o truskawce. A co z truskaweczką ?
Otóż jedno i drugie to ten sam owoc, tyle że te duże są oferowane jako truskawki, te mniejsze - to też truskawki, ale znacznie mniejsze, nie tak apetyczne w wyglądzie, oferowane jako "truskaweczka"...
Próbowałem jednych i drugich. Te piękne i duże są też i zdecydowanie bardziej odporne na zgniatanie. W przekroju są bardziej białe w środku a i "ogonek" nie tak łatwo daje oddzielić się od owocu. Inaczej jest z "truskaweczką"... Te małe owoce są bardziej delikatne, po zgnieceniu dają bardzo dużo soku a sam ogonek bardzo łatwo oddziela się od samej truskaweczki. Można rzec, że te mniejsze owoce są nawet smaczniejsze.
A jeżeli porównamy truskawki z własnego ogrodu z tymi z plantacji, to tu już różnica jest zdecydowana a ta z własnego ogródka ma nie tylko swój własny smak, ma przepiękny aromat naturalnego owocu i jest nad wyraz delikatna... Cóż, czasem jakość handlowa nie idzie w parze z własnościami, których oczekujemy od produktu. Myślę, że warto o tym pamiętać przy kupowaniu artykułów spożywczych.
https://www.smaczny.pl/artykul,zatrzymac_smaki_lata_czyli_jak_konserwowac_owoce
Truskawki, a także i inne owoce miękkie mają do siebie to, że ich wysyp trwa względnie krótko a same owoce bardzo szybko ulegają zepsuciu i wtedy nie nadają się już do konsumpcji. Aby przedłużyć ich przydatność do spożycia - warto je zakonserwować, czyli zabezpieczyć przed utratą wartości. Bardzo prostym sposobem jest złożenie oczyszczonych z części niejadalnych oraz umytych owoców do słoika. Należy dodać jedną lub kilka łyżek cukru, dokładnie słoiczek zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej. Po doprowadzeniu do temperatury owoców wewnątrz słoika w granicach 70 st. C wypuszczą one sok, powietrze zostanie wyparte z wnętrza słoika a po wystygnięciu otrzymamy produkt do dłuższego przechowywania, który nadaje się do konsumpcji nawet po kilku miesiącach. Ważne, aby zamknięcie nie utraciło szczelności.
Można też zrobić nieco inaczej. Można oczyszczone i umyte owoce zebrać w dużym garnku, dodać niedużą ilość wody (około 2 cm ponad poziom dna naczynia, dodać cukru w ilości nawet do 1 kg na kilogram owoców i zagotować. Gorący płyn wlewa się do przygotowanych wcześniej słoików i zakręca je. Po wystygnięciu słoik powinien być szczelnie zamknięty, co przedłuży trwałość tak przygotowanej masy nawet na kilka lat.
Warto też pokusić się o zlanie części wydzielonego soku z truskawek do butelek, a do słoików złożyć bardziej gęstą substancję. Wtedy otrzymamy wspaniały sok do picia z dodatkiem wody oraz bardziej zagęszczoną masę truskawkową jako dodatek do deserów.
Jest także sposób przygotowania konfitur - gdzie do truskawek przeznaczonych do konserwowania dodajemy dużo cukru i wysmażamy do odparowania dużej części wody, tak przygotowana masa w postaci konfitur czeka na okres zimy...
http://4.bp.blogspot.com/-d-bLelqZ-AE/VdLyX-ne2XI/AAAAAAAAAnM/Gh8I-rAOLE8/s1600/IMG_0716_kadr.jpg
Jedną z kolejnych propozycji jest wyciśnięcie soku z truskawek i fermentacji alkoholowej. Wino z truskawek należy do win "ciężkich", bardzo słodkich, ale też truskawki doskonale komponują się smakowo z innymi owocami.
Te sposoby konserwacji nadają się do przygotowania na zimę także i innych owoców - już teraz pojawiają się pierwsze czereśnie, wkrótce pojawią się i wiśnie. Na krzakach zaczynają czerwienić się porzeczki...
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości