Cześć !
Bardzo długo trwa wchodzenie przyrody w stan wiosenny. Krótkie i chłodne dni nie sprzyjają bujnemu wzrostowi nowalijek, ale zawsze coś dobrego można przygotować. Dzisiaj będzie mowa o szpinaku. Ta roślina ma liście nadające się do konsumpcji. Zazwyczaj spożywamy go, kiedy jest już lato. Jednak niezbyt śnieżna zima nie przeszkodziła, by ta roślina zaczęła dość wcześnie dorastać do postaci konsumpcyjnej.
Wiosenną porą szpinak nie przedstawia wartości handlowej, jest jeszcze zbyt mały. Ale jaki smaczny !, foto ilustr., http://static9.depositphotos.com/1263295/1170/i/450/depositphotos_11707240-stock-photo-vegetables-growing-in-garden.jpg
Właśnie teraz, kiedy dopiero rozpoczyna się maj i nie ma innych nowalijek, warto było pochylić się nad szpinakiem. Jeszcze nie jest on duży, ale można go przerwać. Uszczknięte części roślin pozwolą roślinie uzupełnić swoją masę, a zerwane pędy trafiły w moje ręce. Deszczowa pogoda spowodowała, że liście miały na sobie sporą ilość ziemi, ale po umyciu i oczyszczeniu okazało się, że wcale tak strasznie nie były one zabrudzone. Piasek dość szybko opadł na dno naczynia a reszta pyłów dała się szybko zmyć.
Pewien problem stanowiły ogonki liściowe z fragmentem łodyżki i odcinanie ich było raczej trudne.
Oczyszczony szpinak trafił do garnka i po zagotowaniu i wystygnięciu liście zostały odcedzone. Wodę po szpinaku trzeba wylać. Sam szpinak można mielić, ale liście z wczesnego zbioru doskonale poddają się cięciom ostrym i długim nożem. Tak przygotowane poddajemy gotowaniu, można dodać dwa, trzy ząbki czosnku.
Tradycyjnie szpinak podaje się w postaci rozgotowanej papki, foto ilustr., http://static.e-ogrodek.pl/articles/8256_ogrodek-zdjecia_1_jpg_szpinak-z-czosnkiem-archive-blisstree-com.jpg?0
Niektórzy jeszcze taki szpinak zabielają śmietaną (z dodatkiem niewielkiej ilości mąki) lub mleka krowiego. Kiedy liście zostaną już miękkie, można podać je jako przystawka do ziemniaków. Szpinak z ziemniakami i jajkiem lub jakimś dodatkiem mięsnym doskonale sprawdza się smakowo. A o tak wczesnej porze nieobcięte łodyżki nadają potrawie bardzo ciekawego smaku i pewnej "chrupkowatości", niespotykanej w innej porze roku.
Na zakończenie warto dodać, gdzie taki szpinak można otrzymać. Cóż, w chwili obecnej są to jeszcze małe roślinki nie przekraczające ok 15-20 cm wysokości, dlatego nie stanowią podstawy obrotu. Pozyskać je można z własnego ogródka lub od znajomych, którzy i tak muszą przerzedzić wzrastające rośliny, aby ich liście uzyskały atrakcyjne wymiary.
Niektórzy potrafią wykorzystać szpinak jako dodatek do ciasta francuskiego, czasem jako farsz z serem a także jako zapiekanki w cieście, foto ilustr., https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT6pF3yiSGb45k0mdnzD4FWahwhVuhL8vFI9CFMDu1gpNqfuif3
W mojej ocenie tak wczesny szpinak ma naprawdę wspaniały smak i nadzwyczajną delikatność.
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości