Cześć,
Kipi kasza, kipi groch.
Lepsza kasza niż ten groch,
Bo od grochu boli brzuch,
A od kaszy będziesz zdrów !
Dzisiaj krótko na temat trawy konsumpcyjnej. Mam tu na myśli ziarna traw zebrane z myślą o konsumpcji na codzień. Tymi trawami są nasiona zbóż. Te, które rosną w naszych warunkach, to żyto i pszenica oraz owies i jęczmień. Jest jeszcze jedna roślina konsumpcyjna, sprowadzona do Europy wiele lat temu i tu zadomowiła się doskonale dając nie tylko pokarm dla ludzi, ale także stanowi karmę dla zwierząt. Jest to kukurydza.
Warto też dodać i inne rośliny - gryka, proso oraz ryż...
W zasadzie części zielone tych roślin nadają się wyłącznie na karmę dla zwierząt lub na ściołę, niektóre są uprawiane jako nawóz zielony. Podstawą wykorzystania tych roślin są nasiona - bardzo bogate w skrobię oraz białka. Na gruntach najsłabszych i na glebach wysokogórskich udają się owies oraz żyto. W dolinach można uprawiać wszystkie z tych roślin, jednak najlepiej udają się jęczmień oraz pszenica.
Szczególne wymagania dotyczą kukurydzy - wymaga ona bardzo dobrych gleb i długiego okresu wegetacyjnego. W postaci zielonej stosowana jest jako pasza dla zwierząt, jednak uprawa na ziarno wiąże się z porzuceniem możliwości wykorzystania źdźbeł tej rośliny. Utratę części plonu doskonale kompensuje wartość ziarna kukurydzy i to przesądza o jej uprawie.
W niektórych regionach są jeszcze uprawiane gryka i proso, ale już ryż jest rośliną na tyle wymagającą, że w Polsce jeszcze nie ma upraw tej rośliny. Wartość ziarna ryżu jest na tyle wysoka, że opłaca się importować nasiona ryżu do Polski. Mają tu swoje kulinarne znaczenie. Chociaż my znamy tylko kilka rodzajów ryżu - w Azji odmian tej rośliny i sposobów przygotowania posiłku jest tak wiele, że dzisiaj ten wątek zakończę w tym miejscu...
Owies, roślina udająca się w trudnych warunkach i na słabych glebach. Niestety, wysokość plonu z jednostki powierzchni czyni produkcję raczej trudną. Jednak nie sposób wyeliminować to ziarno z naszej diety, foto ilustracyjne, http://organeoblog.pl/wp-content/uploads/2014/01/owies-startowe.png
Ziarno każdej z tych roślin możemy zmielić - bardzo drobny przemiał w postaci mąki jest stosowany w naszej kuchni. Najczęściej będzie to jednak mąka pszenna i żytnia. Grubszy przemiał jest klasyfikowany jako kasza - i tu możemy wyróżniać różne stopnie rozdrobnienia ziarna.
Warto wiedzieć, że nasiona posiadają specyficzną osłonkę i żeby organizm wykorzystał energię zgromadzoną w ziarnie, musi ono mieć uszkodzoną osłonkę. Jeżeli ziarno nie będzie "rozgryzione" - opuści układ pokarmowy nieuszkodzone. Może też kiełkować. Przy uszkodzeniu osłonki ziarna - soki żołądkowe wyekstrahują substancje przyswajalne, a części niestrawialne zostaną wydalone...
Kasza jaglana jest produktem z nasion prosa - najstarszej rośliny uprawnej, fot ilustracyjne, https://4.bp.blogspot.com/-RpNiZ9m4Rzk/VGXXILpcW9I/AAAAAAAASuY/5G18Q7BThuI/s1600/kasza%2Bjaglana%2Bz%2Borzechami1.JPG
Ziarno jako takie - w postaci niedojrzałej nie nadaje się do konsumpcji. Dopiero starannie dosuszone, kiedy uzyskuje dojrzałość woskową - wtedy będzie właściwym surowcem do spożycia. Pomijam tutaj zastosowanie mąki - czyli bardzo drobno zmielonej masy ziaren, dodatkowo oczyszczone z pozostałości osłonki - jako zbędnego balastu (tzw. otręby, stosowane jako dodatek energetyczny w paszy dla zwierząt). Ograniczę się go przemiału grubszego - stosowane jako kasze...
Rozdrobnione ziarno (może być ziarno owsa, ziarno jęczmienia) doskonale wchłania wodę. W czasie podgrzewania proces pulchnienia dodaje substancji dodatkowej wartości - nie tylko odżywczej, ale i smakowej...
Przygotowanie kaszy nie jest trudne. Jeżeli dysponujemy kaszą w opakowaniu - to albo jest to kasza luzem, albo podzielona na kilka porcji - w takie woreczki do jednorazowego ugotowania. W przypadku kaszy luzem - warto jest opanować jej odmierzanie za pomocą kubeczka - jeden kubeczek, dwa... i wtedy wiemy, że jest to porcja dla rodziny na jeden lub więcej posiłków.
Drugą zasadą jest odpowiednie dodanie wody lub mleka. Kasze z owsa lub jęczmienia doskonale udają się na mleku - ale wtedy trzeba bardzo starannie pilnować ją przy gotowaniu, aby nie przypaliła się... Jeżeli gotujemy na mleku, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby dodać także i wody. Proporcja jest prosta - na każdą objętość naszej miarki należy dodać 3 do pięciu miarek wody, może być mleko, może być woda i mleko w dowolnej wzajemnej proporcji.
Warto też pamiętać, że na mleku kasza jest dobra w postaci "na słodko". Na wodzie kasza nadaje się do dań mięsnych, do dań pikantnych a także jako dodatek uzupełniający. Na pewno każdy z nas ma swoje ulubione przysmaki - warto więc o nie zadbać szczególnie...
Bardzo odważna propozycja wykonana z kaszy jęczmiennej, gotowana z dodatkiem różnych warzyw, po ugotowaniu porcjowana w miseczkach, podawana na zimno, https://margarytka.blogspot.com/2014/01/kasza-jeczmienna-z-warzywami.html
Na przykład kasza z jabłkami, albo kasza z dodatkiem grzybów... Niby ta sama kasza - a jakże różne będą to posiłki. Warto stosować różne grubości ziaren, kasze z różnych zbóż. Jeżeli ktoś lubi potrawy zimne - to dobrze ugotowana kasza z dobranymi dodatkami smakowymi może być doskonałym dodatkiem na kolację.
Pomysłów tutaj jest ogromna ilość.
Na zakończenie zaproponuję bardzo proste danie smakowe - gdzie kaszę gotujemy na wodzie i pod koniec gotowania dodajemy starannie oczyszczone jabłko... Ono pod wpływem gorąca powinno rozpaść się nadając całej objętości smaku lekko kwaśnego - co doskonale poprawa walory niby to nieciekawego dania... Szczególnie schłodzona kasza z rozgotowanym jabłkiem doskonale nadaje się do poobiadowego podjadania przed właściwą kolacją.
Młoda kolba kukurydzy... kiedy jest w stanie dojrzałości mlecznej, doskonała do gotowania, można podawać z dodatkami, młode ziarno nadaje się do konserwowania i podawane jako składnik sałatki, kiedy uzyska dojrzałość woskową, po przemiale doskonała kasza kukurydziana albo potrawy z dodatkiem mąki kukurydzianej, także jako wysokiej jakości pasza dla zwierząt..., foto ilustracyjne, https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTmjO6haCyeJb0ABraveugaljpnj7Cv3Mkg1jHrolMPtdm9VAyyjg
Na pewno nie wyczerpałem tematu. I nie raz będę do niego wracał choćby dlatego, że tak przygotowana kasza z dodatkiem rodzynków czy orzecha włoskiego - to znowu nowe doświadczenie smakowe...
Kasza może być podawana z cebulką smażoną na smalcu i doskonale komponuje się smakowo z polewą śmietany z cukrem...
Wariacje na kaszę z owsa i sezonowe dodatki, fot ilustracyjne, https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTXiahfk-RcbguoFZEytx9RjTk-aPzxQQl_22Hb-PIT-GeEpB1_
Ech...
Cześć !
2017 03 03, 21:50, [8230]
Inne tematy w dziale Rozmaitości