Cześć !
Dzisiaj schabowy, ale nieco inaczej. Tradycyjnie porcję schabu kroimy - zawsze w poprzek włókien - na plastry grubości 1-1,5 centymetra. Każdy z nich starannie rozbijamy tłuczkiem, dodajemy szczyptę soli i niech zaczeka na kolejną czynność. W osobnym talerzu (w dwóch talerzach) przygotowujemy jako lub dwa, zależnie od liczby tych kotletów, na drugim talerzu sypiemy zwykłą mąkę.
Tradycyjnie podawany kotlet schabowy jest duży, chrupiący i pachnący..., foto ilustracyjne, https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGOMG7tyt0FV5gY096DV384WIvLPv60cwxSzjaDfMKD0u7uI1I
Plastry schabu, starannie rozbite są zazwyczaj bardzo duże, można je podzielić na mniejsze, albo smażyć na dużej patelni.
Rozgrzewamy olej na patelni, w międzyczasie plaster kotleta nurzamy na przemian w jajku i w mące, można tak postąpić kilka razy, po czym starannie układamy na patelni na rozgrzany olej. Tak postępujemy z każdym z plastrów mięsa i jak trzeba, uzupełniamy pomocnicze talerze w jajko i mąkę.
Do tego ziemniaczki z wody polane skwarkami... i jeszcze jakaś surówka z warzyw...
Można też postąpić inaczej, przygotowane mięso obtaczamy w mące, ale bez dodatku jajka. Tak przygotowane plastry kolejno wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, można dodać trochę wody. Zawartość patelni uzupełniamy warzywami - pokrojone w paski lub plasterki marchew, można dodać pora, selera, cebulę... można dodać przyprawy korzenne.
Świetnie udaje się plaster żółtego sera owinięty płatem mięsa (szczególnie drobiowego) w panierce schabowo-podobnej, foto ilustracyjne, https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTzSOng-pATP3YkalBOHOx-BvpdHDxQezzJXiVNQkHauFGyE78w
Tak ułożone warstwy trzeba od czasu do czasu poruszać, aby nie przywarły do patelni.
Tu za każdym razem możemy dobierać warzywa do smaku i otrzymywać różne smaki, doskonale nadają się brukselka lub pieczarki, które dodają subtelności potrawie i jej wybitnej indywidualności. Tak przygotowane danie świetnie nadaje się na obiad w postaci gorącej, doskonale nadaje się jako uzupełnienie kolacji - już w postaci "na zimno" a sam wywar warzywny może być dodatkiem do polania ziemniaczków drugiego dania...
Tak mniej więcej wygląda potrawa, o której piszę. Tu jest w wersji skromnej oprawy warzyw. I jest wygodniejsza w przygotowani niż sam schabowy, bo "gotuje się" sama, bez konieczności nadzoru i uwagi, jakiej wymaga starannie wypieczony kotlet schabowy, foto ilustracyjne, https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT48bFt1YgklQ2V3cGGf_xg5wPh_mfGcFvegBzhwusk1k1OPbLvZA
Życzę wspaniałych kompozycji - tu nadaje się nie tylko schab. Bardzo dobrze wychodzi porcja karkówki czy łopatki, może to być mięso wołowe czy też wieprzowe. Świetnie nadaje się mięso drobiowe a także mięso z królika...
Cześć, idę, bo obiad już gotowy...
2017 02 15, 15:35, [6180]
Inne tematy w dziale Rozmaitości