Cześć !
Dzisiaj krótko na temat cudownej przekąski kanapkowej... Trzeba kupić około 3 płatów śledzia solonego (najlepiej matiasa) na twarz. Gdyby był zbyt słony, należy je odmoczyć, czyli usunąć nadmiar soli. Czasem wystarczy włożyć je do miski z zimną wodą na 1-3 godzin i po odlaniu tej wody płaty śledziowe powinny być już odpowiednio słone. W razie potrzeby zabieg odsalania można powtórzyć.
Śledź z cebulką w musztardzie, z dodatkiem oliwy z oliwek, foto ilustracyjne, http://majanaboxing.blox.pl/resource/sledzie_w_oleju_i_cebulce_014a.jpg
Właściwie odsolone płaty można pociąć - wzdłuż na połowę i w poprzek na odcinki ok. 2 do 3 cm. Drobniej nie warto, ale jeżeli ktoś lubi - "kostki" mogą być większe. Gotowe już kawałeczki płatów śledziowych zasypujemy drobno pokrojoną cebulą. Możemy też dodać ulubionych przypraw - na przykład mielonego czarnego pieprzu, ziółek prowansalskich i dodajemy jeszcze 2-3 łyżki dobrej musztardy.
Nie trzeba zalewać całości musztardą, wystarczy, że po dokładnym wymieszaniu wszystkie cząstki śledzia będą powleczone cienką warstwą musztardy. Całość należy dognieść, aby nie było wolnych przestrzeni z powietrzem. Tak przygotowaną porcję zamykamy w słoiku i zostawiamy w lodówce na 12-24 godzin, aby musztarda dodała smaku.
Po tym czasie całość mieszamy z 3-4 łyżkami oliwy z oliwek. Nie dajemy jej wiele, wystarczy tylko tyle, aby olej pokrył cząstki śledzia cieniutką warstewką. Całość zostawiamy na kilka godzin. Myślę, że w ciągu doby tak przygotowana potrawa będzie już gotowa.
Tradycyjnie śledź jest podawany w marynacie z octu. Może być łagodzony olejem. Ale może też być doskonały w zalewie z pomidorów..., foto ilustracyjne, http://www.mniammniam.com/obrazki/u_obrazki/n12898.jpg
Sprawdziłem, że tak przygotowana potrawa jest bardzo delikatna i można ją wchłonąć w kilka minut. Względnie drobne kawałeczki ułatwiają rozłożenie tej pasty na kromce chleba. Tu polecałbym chleb z mąki żytniej, nawet chleb razowy z kwaskowatym posmakiem...
Najbardziej smakuje mi śledź w tej postaci... bez żadnych przypraw ... A jeżeli jest to holenderski matias, to już nic więcej nie potrzeba..., foto ilustracyjne, http://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2015/2015-02/20150221-kulinarna-mapa-150229974_7969f.jpeg
Do tak przygotowanego śledzia w oliwie z oliwek dołączyłbym jeszcze gorącą herbatę liściastą świeżo zaparzoną bezpośrednio przed podaniem...
Życzę smacznego...
Inne tematy w dziale Rozmaitości