Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
859
BLOG

Śledzik na obiad...

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 4

Cześć !

Dzisiaj bardzo smaczne danie obiadowe z ryby. Najsmaczniejszą będzie śledź "matias". Najsmaczniejsze są te na rynek holenderski, które nie są solone. Niestety, w polskich sklepach trudno je nabyć, bo tu jesteśmy przyzwyczajeni do śledzia na ostro, solonego do wszelkich granic przyzwoitości.

image

Tak pyszne mięso można jeść bez żadnych dodatków przyprawowych, foto ilustracyjne, http://samiraka.blox.pl/resource/sledz_holenderski2.jpg

Dwa, trzy płaty śledziowe (na osobę) trzeba doprowadzić do odpowiedniej ilości soli - jeżeli jest za słony, to należy umieścić go w czystej, zimnej wodzie i poczekać, aż odda część soli. Kiedy będzie już odpowiedni do jedzenia, można podawać go z ziemniakami ugotowanymi na wodzie. Całość można przyprawić cebulką drobno pokrojoną.

W zasadzie jest to już koniec pracy przy przygotowaniu takiego obiadu...

image

Holenderski matias - w tej postaci jest idealny w smaku, foto ilustracyjne, http://samiraka.blox.pl/resource/sledz_holenderski.jpg


Jak zauważacie - żadnej innej przyprawy - żadnego octu, żadnej oliwy czy majonezu... Prawdziwe śledzie z Holandii można jeść "garściami" - są tak smaczne...


Pozostaje jeszcze rozważyć różnicę śledź "matias" oraz śledź "a la matias"...

Jest to określenie związane z okresem połowu ryb. Śledzie łowione w maju-czerwcu są jeszcze przed okresem tarła. Śledzie, któe jeszcze nie brały udziału w takim wydarzeniu, są inne w sensie rodzaju mięsa, są mniej słone i zawierają dużo tłuszczu w stosunku do ryb już po pierwszym tarle [1]. W Polsce z reguły matias jest niedostępny.



[1]  http://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,jak-odroznic-sledzia-od-matiasa,10414904,artykul.html



Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości