Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
383
BLOG

Zupka z kapusty....

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 3


Cześć !

Kapusta to roślina o bardzo atrakcyjnych właściwościach smakowych.Można ją jeść w postaci surowej, można zakisić, można ją również gotować - zarówno świeżą, jak i po zakiszeniu. Można też gotować ją w dowolnych proporcjach mieszając liście kapusty świeżej z ukiszonymi...

Nie należę do osób, które rygorystycznie przestrzegają proporcji. Nawet nie zależy mi na uzyskiwaniu dokładnie tego samego smaku... Dzisiaj kolejna wersja bigosiku na kapuście świeżej z dodatkiem świeżego mięsa. Mięso może być różne, najlepiej udaje się delikatnie przerastana karkówka lub łopatka. Wystarcza tu ilość 0,2 - 0,3 kg - ale nie ma przeszkód, by dać większą ilość mięsa.

image

Kapusta jeszcze w ogrodzie, foto ilustracyjne, http://sekrety-zdrowia.org/wp-content/uploads/2015/01/kapusta-zielona-300x300.jpg

Czy mięso kroić ?

Tu mam różne stanowisko. Przy małej ilości mięsa lepiej jest je pokroić. Przy ilości większej część można pokroić na drobną kosteczkę, część pozostawić w dużym kawałku. Posłuży potem jako dodatek do kanapek...

Przyprawy: z zasady pozostaję tylko przy niewielkiej ilości soli. Doskonale uzupełnia bogactwo smaków marchewka, jeden lub dwa ząbki czosnku. Można też dodać do gotowania niewielką ilość fasoli. Te dodatki można stosować w zależności od upodobania, można z nich rezygnować, można próbować i inne przyprawy, takie jak seler czy też pietruszka.

Nie można zapomnieć o kapuście. Przygotowuję jednorazowo do połowy główki kapusty na garnek około 5 litrów. Czasem dodaję kapustę już podkiszoną, ale kapusta świeża także ma swój smak.

Po wrzuceniu składników do garnka należy wlać wodę w ilości całkowicie wypełniającej garnek. Staram się gotować na bardzo małym ogniu i pod przykrywką. Gotowanie trwa tyle, aż smakowity zapach wypełni mieszkanie, a kapusta będzie już miękka. Jeżeli chodzi o mięso, to drobno pokrojone w kosteczkę gotuje się nad wyraz szybko. Jeżeli chcemy gotować je w całości - doskonałe do kanapek - wtedy gotowanie może potrwać nawet do około dwóch godzin...


image

Do bigosu, czy na kanapkę ? Foto ilustracyjne, http://wiemcojem.pl/oc-content/uploads/1/146.jpg

Czy korzystać z gotowych wędlin ?

Wędliny w zasadzie mi nie smakują. Myślę o wykwintnych specjałach przygotowywanych przez zakłady przetwórcze. Najmniej przydatnym składnikiem bigosu są wędliny wędzone chemicznie. Jeżeli ktoś będzie korzystał z produktów przygotowywanych sposobem tradycyjnym, to takie wyroby wędliniarskie nadają się jak najbardziej.


image

Dodatek fasoli może ubogacić smak produktu, foto ilustracyjne, http://images.iagro.pl/2010-08/1693633479_middle.jpg

Dodatek fasoli

Fasola z reguły wymaga wcześniejszego namoczenia i dopiero w takiej postaci nadaje się jako dodatek do kapuśniaka czy bigosu. Warto zachować umiar i nie dawać jej zbyt dużo. Pojedyncze duże ziarnka fasoli dodają ciekawego smaku. Czasem można kupić fasolę odmian nie wymagających wcześniejszego moczenia. W takim przypadku można wrzucać je już w chwili przygotowania zestawu do gotowania.

Gotowy posiłek może służyć jako obiad dla dwóch - trzech osób nawet do dwóch, trzech dni. Przy podgrzewaniu wystarczy, jeżeli uzyska właściwą temperaturę i nie trzeba go zagotowywać. Ja stosuję zasadę wybrania z garnka tylko ilości potrzebnej do jednorazowego spożycia, bez wielokrotnego podgrzewania gotowego produktu.

Na zakończenie dodam, że taki kapuśniaczek, na chudym mięsie doskonale nadaje się w postaci na zimno z dodatkiem żytniego pieczywa jako kolacja.

image

Bez słów..., foto ilustracyjne, http://cosniecos.blox.pl/resource/DSC02373s.JPG

A teraz idę po repetę.


Cześć !


Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości