Utarło się przekonanie, że "tort musi być zakończony wisienką" - co w przenośni przekłada się na kompleksowe ukończenie dzieła. Niekoniecznie dzieła kulinarnego. Ponieważ mamy okres letniej kanikuły, kiedy wszyscy starają się wypocząć po roku ciężkiej pracy, warto jest uwieńczyć ten czas czymś przyjemnym - czyli właśnie tą "wisienką na torcie" - ale już bez żadnej przenośni.
Wiele osób korzysta z własnych ogrodów, a że rozpoczyna się lato, przeto owoców jest w bród. Dopiero co owocowały truskawki, teraz czas na czereśnie i wiśnie, które właściwie kończą swój okres owocowania.
Dzisiaj chciałbym zaproponować kompoty z czereśni i wiśni, można również dodać i jabłka... które dojrzewają na potęgę, zwłaszcza dużo jest tak zwanych "spadów" - czyli owoców dojrzałych dostatecznie wcześnie, ale niekoniecznie osiągających dojrzałość handlową. Myślę, że warto jest poświęcić im nieco wolnego czasu i zagospodarować usuwając części nie nadające się do spożycia.
Tak przygotowane owoce, po umyciu i włożeniu do słoików, można zagotować z dodatkiem cukru i niedużą ilością wody. Można też w osobnym garnku, przy niedużej ilości wody owoce rozgotować i wykonać z nich miazgę marmoladową. W takiej postaci nadają się do wyrobów cukierniczych w szarym okresie zimowym.
Bardzo ciekawą alternatywą są zupy owocowe. Robi się je podobnie jak i kompoty, ale są one przeznaczone do konsumpcji bieżącej, można podawać je schłodzone, co podnosi walory smakowe takiego dania w upalne dni...
Foto ilustracyjne http://www.fresh-market.pl/files/1685880002/wisnie_22_05_2012_1.jpg
Wiśnie, podobnie jak i inne owoce krajowe, są doskonałym dodatkiem do posiłków. Nadają się do przechowania drogą obróki termicznej, można konserwować je także cukrem i spirytusem. Szczególnie ciekawym produktem jest nalewka z wiśni, ale trzeba uważać przy zjadaniu owoców po maceracji. Mogą spowodować zaburzenia charakterystyczne dla upojenia alkoholowego.
Foto ilustracyjne http://stipy.iplsc.com/art/w316/13907_91664_big.jpg
Czasem warto jest poświęcić trochę czasu na dopracowanie przygotowywanej partii owoców poprzez usunięcie z nich pestek. Drylowanie można wykonać na wiele sposobów, każdy ma swoje wady i zalety. Ale wiśnie smażone, wolne od pestek, są doskonałym dodatkiem do pieczywa.
Foto ilustracyjne http://3.bp.blogspot.com/-v_GHE2SgbG4/UCEX3Li_ZcI/AAAAAAAAAKI/Aem6CE330j4/s1600/Konfitura+z+wi%C5%9Bni+008.jpg
O zupie owocowej można doczytać tutaj:
http://www.dobryprzewodnik.cba.pl/2016/07/07/wisnie-na-obiad/
Inne tematy w dziale Rozmaitości