Cześć !
Jak wiadomo, mężczyźni nie znają się na kuchni. Dlatego nie jestem w stanie zaproponować wszystkich rozwiązań sprawdzonych osobiście. Dlatego dzisiaj skorzystam z podpowiedzi znających temat "od kuchni".
Zapraszam do wymiany doświadczeń !
Eliza Danilczuk
"szybkie obiady"
Przygotowanie ich nie trwa więcej, niż 30 minut!!!
Obiady letnie
W tym tygodniu będę podawała przepisy ze schabem. Wiadomo - Polacy są mięsożerni. W sklepie kupujemy schab bez kości. Tyle, ilu członków liczy nasza rodzina. Ponieważ ma nam wystarczyć na przygotowanie czterech obiadów dla czterech osób, to trzeba kupić około dwóch kilogramów.
Schab na półmisku oprószamy solą i pieprzem. Wcieramy tyle, aby mięso było w miarę dokładnie nimi pokryte. Nadmiar odklepujemy. Odstawiamy mięso do lodówki na trzy dni, rano i wieczorem obracamy.
Czwartego dnia odkrawamy niezbyt grube plastry, rozbijamy tłuczkiem, a jak jesteśmy leniwi, to kroimy cieniutkie plasterki i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso grilujemy z obydwóch stron. trwa to około 5-6 minut. I mamy gotowe mięso do naszego sałatko-wypełniacza.
Foto ilustracyjne, http://gotowaniemajlove.blog.pl/wp-content/blogs.dir/1461226/files/schab-z-grilla/8.jpg
SAŁATKO- WYPEŁNIACZ
Foto ilustracyjne, http://4.bp.blogspot.com/-1T75tc2w50A/Tv7nVMhRqJI/AAAAAAAABsU/W9OmIrzCPPs/s1600/sylwestrowa.jpg
Makaron w kształcie ryżu gotujemy, odcedzamy i wkładamy do miski, w której już przygotowaliśmy (w czasie, gdy makaron się gotował):
- starte 2 ogórki zielone, obrane wcześniej ze skóry
- zmiażdżone dwa ząbki czosnku
- posiekany pęczek koperku
- łyżka majonezu z odrobina śmietany
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem i gotowe!
Smacznego!
Inne tematy w dziale Rozmaitości