Cześć,
przed nami wysyp owoców miękkich. Przede wszystkim truskawki. Warto zastanowić się już teraz, co zrobić z taką ilością. Ceny już spadły o połowę i nie wierzę, że będą niższe, a na pewno nie będą już dużo niższe. Warto je segregować.
Te najładniejsze nadają się wprost do buzi, można z cukrem i z dodatkiem śmietany.
Te bardziej dojrzałe nadają się na przetwory zimowe - najprościej zagodować z niewielką ilością wody i cukru, zamknąć w słoiku "twist" póki gorące, odwrócić do góry dnem i zaczekać do wystygnięcia.
Można też tworzyć z nich prawdziwe dzieła smakowe z dodatkiem, czy to tylko śmietany, czy też i innych dodatków. Jak mus, to mus - jak mawiają smakosze tego typu przysmaków...
Foto ilustr., lhttp://nietylkokuchnia.pl/wp-content/uploads/2014/07/DSC_0527.jpg
Można tworzyć desery na wiele sposobów - z żelatyną, chłodzone, z dodatkiem innych owoców, a także stosować do wypieków...
Zapraszam też do ciekawego opisu, bardziej dla fachowców niż dla smakosza:
http://www.dobryprzewodnik.cba.pl/2016/06/05/mus-to-mus/
a z tych najmniej ładnych, ale o dużej ilości cukru, zaproponuję wino truskawkowe. Do gąsiora należy wrzucić truskawki już przemielone, można zafermentować je jeszcze w miazdze, ale też można dodać drożdzy już wprost w gąsiorze. Cukier sugerowałbym dodawać sukcesywnie, ponieważ jego nadmiar nie sprzyja rozwojowi drożdzy.
Warto zastanowić się nad dolaniem przegotowanej wody z cukrem (1 kg cukru na 1 litr wody) i żeby objętość wody nie przekroczyła trzykrotnej ilości samego owocu. Wino z truskawek, zwłaszcza bez odcieknięcia soku, jest bardzo "ciężkie" i często można wypić takiego wina sporo nie zauważając, jak miękną nogi.
Oczywiście - truskawki na wino warto przeznaczyć już z późniejszej części zbioru, kiedy są najsłodsze. Wino z truskawek zawsze można komponować z innymi owocami. Myślę tutaj o porzeczkach - które pojawią się lada tydzień. W późniejszym okresie można dodawać do wina z truskawek sok (przecier) z jabłek. Jeżeli ktoś trafi na odpowiednio tanie banany, to te owoce także doskonale komponują się smakowo z naszymi - polskimi. Wino uzyskuje wtedy bardzo delikatnego smaku banana. Czasami wystarczy go nawet niewielka ilość, a fekt bywa zdumiewający.
Foto ilustr., http://www.przepisykulinarne.info/wp-content/uploads/2014/06/koktajl-pomaranczowo-truskawkowy.jpg
A teraz idę na truskawkowy deser lodowy na podsumowanie dnia.
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości