Cześć !
Dzisiaj coś na słodko. Mam tu na myśli świeże owoce. Teraz, w maju, takim owocem na pewno jest truskawka. Oczywiście, jedna truskawka wygląda apetycznie, ale dla przyjemności trzeba ich od razu odpowiednio więcej...
Foto ilustracyjne, http://www.smedyczny.pl/wp-content/uploads/2013/12/duze-truskawki.jpg
Proponuję przyrządzenie masy truskawkowej, truskawek zmiażdżonych widelcem z dodatkiem smietany i cukru. Tak przygotowany płyn możemy wykorzystać jako polewa do smacznego placka na przykład z tegorocznym już rabarbarem.
Placek robi się w miarę prosto - jedną lub dwie szklanki mąki mieszamy z jajkiem, odrobiną soli, odpowiednią ilością tłuszczu, czasem z drożdżami (tu odesłałbym już do dokładnych przepisów na takie ciasto) i przełożonych zebranym rabarbarem.
Gdy placek po wystygnięciu zostanie podany na miseczki, można polać go przygotowanym musem truskawkowym. Mus można przygotować dwojako - albo miażdżąc owoce widelcem, albo rozdrobnić je w malakserze.
Ponieważ sezon truskawkowy dopiero zaczyna się, trudno jest mieć ich nadmiar, ale atrakcyjnie podane, w towarzystwie ciasta, może z dodatkiem lodów, mogą być doskonałym dodatkiem już we środę, kiedy będziemy obchodzić Dzień Dziecka...
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości