Cześć !
Jednym z dobrych dań jest golonka. Mam tu na myśli golonkę młodych zwierząt o niedużej masie, które jeszcze nie obrosną tłuszczem. Sieć handlowa oferuje niewielkie porcje pociętych kości. Warto wziąć dwa kawałeczki golonki i przynajmniej jedną nóżkę (raciczkę). Warto wybrać sklep, który oferuje starannie czyszczone mięso.
Nabyte kawałki należy włożyć do garnka i całkowicie zalać wodą. Gotowanie odbywa się na możliwie najmniejszym ogniu. Należy prowadzić je do chwili, kiedy mięso swobodnie odłącza się od kości.
Przyprawy : Był czas, kiedy dbałem o możliwie dużą ilość gatunków przypraw. W miarę upływu lat stopniowo rezygnowałem z kolejnych. Jedną z przyczyną była ciekawość smaku. Ostatecznie ograniczam się do niewieilkiej ilości soli. Tym razem postąpiłem inaczej i do gotowania dodałem kilka listków lubczyku.
Po czasie gotowania przez około dwie godziny oddzieliłem mięso od kości. Mięśnie po wystudzeniu nadają się jako dodatek do drugiego dania albo można pokroić je w plasterki i dodać do chleba.
Natomiast mięso odłączone od kości - rozgotowane skóra i cząstki łączne nadają się do rozdrobnienia. Należy też starannie oczyścić kości stawów z mięsa, Tak rozdrobnione mięso wkładamy do salaterki i zalewany wywarem po gotowaniu mięsa.
Po wystygnięciu otrzymujemy wspaniałą galaretę.
Smacznego.
Inne tematy w dziale Rozmaitości