Cześć !
Zaczyna się wiosenne plonowanie w ogrodzie. Jeszcze nie ma tak wiele, ale już możemy zbierać zielone łodygi szczypioru. Mam tu na myśli tradycyjny szczypior w postaci cieniutkich i długich listków szczypioru, jak również szerokie i mięsiste łodygi młodej cebuli.
Dzięki temu, że jest już ciepło i dzień jest coraz dłuższy, szczypior rośnie jak opętany. Warto go znierać ze stanowiska, zanim utraci swoje własności. Po przyniesieniu go do domu powinien być umyty i pozostawiony do odcieknięcia. Chdzi o to, aby jak najmniej brudu zostało na zielonych łodyżkach. Teraz liście suszymy od nadmiaru wody i kiedy szczypior obeschnie, wtedy kroimy zielone listki możliwie najdrobniej i po przesypaniu łyżeczką soli starannie mieszamy.
Rysunek ilustracyjny,
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyKrwyOt9i8oT2nuRCrn4T4jv82xpExpBDuYXmlLMg0rGDYfEi
Tak przygotowaną zieleninę można złożyć w słoiczku wcześniej przygotowanym i zakręcamy. Sól zmiękczy łodyżki i przy okazji będzie widać piękną zieleń tej potrawy. Szczypior należy lekko ucisnąć, aby usunąć jak najwięcej powietrza. Całość przechowujemy w chłodziarce. Można stosować do zupy, do jajecznicy, nawet do kanapek z białym serem. Warto zrobić takich kanapek odpowiedno dużo, bo są zjadliwe
i szybko zjadają się.
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości