Cześć !
Często zastanawiamy się nad dodatkami do obiadu. I tu zaczyna się problem, bo czasani brakuje nam koceptu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować coś, czego jeszcze nie jedliśmy...
Dzisiaj proponuję sałatę lodową z jabłkiem.
Foto ilustracyjne:
- http://bi.gazeta.pl/im/72/1b/d3/z13835122Q,Salata-lodowa.jpg
- http://polki.pl/we-dwoje/files/Image/art_bonus_oryg/we_dwoje_1_11722.jpg
Przepis jest nadzwyczaj prosty. Sałatkę robimy z części sałaty lodowej, nawet z części mniejszej niż połowa. Sałatę kroimy na drobne paski. Dodajemy do nich około połowy jabłka krojpnego na drobne "kwadraciki".
Gdy nasze składniki sałatki będą juz razem w salaterce, dobrze jest dodać odrobinę soli, aby sałata zmiękła. Towarzystwo jabłek na tym nie ucierpi.
Kolejnym dodatkiem będzie olej - proponuję dobrą oliwę z oliwek albo olej lniany, konsumpcyjny. Tu olej ma tylko walory smakowe. Jeżeli komuś nie odpowiada, może oleju nie dodawać. Warto zastanowić się nad dodanieł łyżki lub dwóch śmietany, może być "maślanka".
Po wymieszaniu sałatka jest gotowa jako dodatek do drugiego dania.
Mi nie pozostaje już nic innego, jak życzyć smacznego.
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości