Cześć!
Chciałaby dusza do raju, gdyby nie te mrozy... Myślę tutaj o bogactwie warzyw na stole do obiadu, kiedy do wiosny jest jeszcze sporo czasu. Wspaniałym naturalnym dodatkiem do obiadu jest sałatka z jabłka i marchwii z dodatkiem korzenia pietruszki.
Przystawkę surówkową robi się w sposób bardzo prosty. Na drobnej tarce, lub też elektrycznym rozdrabniaczem należy zmielić możliwie drobno jedno kub dwa jabłka, trzy-cztery marchewki oraz jedną lub dwie pietruszki. Dodam, że powinny to być warzywa surowe, nie gotowane. Z niewielką ilością oleju, doprawione śmietaną (można dać niewielką ilość "maślanki" z kartonowej ofery sklepów spożywczych) oraz naprawdę niewielką ilością soli - są doskonałym dodatkiem smakowym do drugiego dania.
http://jakzdrowozyc.pl/wp-content/uploads/2014/02/DSC00055-1024x7681-600x350.jpg
Czasami warto jest jabłko i marchew zetrzeć razem na drobną papkę i z dodatkiem cukru zmieszać to z serem, dodać niewielką ilość śmietany lub tejże "maślanki" - i taki twarożek doskonale nadaje się do kanapki na śniadanie lub na kolację.
Życzę smacznego i zabieram się do dokończenia kolacji, bo robi się późno,
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości