Cześć,
dzisiaj opowiem o bardzo ciekawym sposobie przygotowania posiłku. Jedną koncepcją jest wykorzystanie go na gorąco jako mięsny dodatek do drugiego dania, drugą koncepcją jest wykorzystanie jako dodatek do pieczywa, oczywiście na zimno.
Potrzebne są - ugotowana wcześniej kasza gryczana oraz mięso mielone. Dowolne mięso, może być mielona szynka, łopatka, może być mięso drobiowe.
Mięso mielone mieszamy z kaszą gryczaną w ilości maksymalnie 1/2 objętości mięsa. Należy dodać do tego jedno jako. Zakładam, że ilość mięsa nie przekracza 1 kilograma, czyli tyle, ile mieści się w naczyniu do pieczenia w piekarniku.
Jakie przyprawy ? Myślę, że można tu stworzyć różne kompozycje smakowe. Ja ograniczam się wyłącznie do dodatku soli, może pieprzu i to w zasadzie jest wszystko.
Czas pieczenia każdy musi sobie dobrać już doświadczalnie. W granicach 1-1.5 godziny. Mięso po upieczeniu - kiedy jest jeszcze ciepłe - doskonale uzupełnia ziemniaki z drugim daniem, można dodać przecieru z pomidorów lub innej sałatki warzywnej.
Na zimno doskonale nadaje się do pieczywa, z dodatkiem musztardy, majonezu albo cienkich plasterków jabłka...
Życzę ciekawych doświadczeń w tym Nowym, 2016 roku i zapraszam do ubogacenia mojego blogu.
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości