Cześć !
Ani obejrzeliśmy się, odpoczywając po lipcowo-sierpniowych upałach, a tu już prawie zima... Czas zbiorów, a jak jesień - to wykopki ziemniaków... Dla niektórych będzie to okazja skorzystać z możliwości pieczenia ziemniaków w ognisku...
Ja z kolei zaproponuję drugie danie z ziemniaków z dodatkiem zsiadłego mleka...
http://img3.garnek.pl/a.garnek.pl/014/716/14716933_800.0.jpg/zsiadle-mleko-ziemniaki-dodatki.jpg
Ziemniaki gotujemy, jak zawsze. Po ugotowaniu warto zastanowić sie, co zrobić z wodą. Większość osób wylewa ją jako "bezużyteczną". Ja za poradami dietetyków zaryzykowałem - przecież jest to woda ze skrobią ziemniaczaną - i albo dolewam ją do już gotowej zupy, albo na bazie tej wody tworzę nową zupę. I nie zawiodłem się.
A dodatkiem do ziemniaków będzie świeże mleko zsiadłe... Okazuje się, że grupa polskich rolników wpadła na pomysł nieograniczonej dostawy świeżego mleka na rynek nabywców w dużych miastach. To proste rozwiązanie polega na zainwestowaniu w sieć budek automatycznej dystrybucji świeżego mleka. Mleko, nie poddawane żadnej obróbce termicznej i prawidłowo schłodzone, wytrzymuje kilka godzin. Można nabyć je kupując do litrowej butelki - albo własnej, albo oferowanej przez automat.
Obsługa jest prosta - mamy do wyboru albo butelkę własną, albo nabytą z automatu - w cenie od 1 zł - plastykowa aż do 12 zł - szklana, wielokrotnego użytku.
Czystą butelkę należy wstawić do wylewki automatu, ukrytej w specjalnej kasecie - zabezpieczonej przed zanieczeszczaniem i dodatkowo schładzanej. Po dokonaniu wpłaty automat samoczynnie napełnia butelkę. Mleko przynosimy do domu i tu mamy dwie możliwości - albo wypić zimne mleko, albo je zagotować i wypić gorące. Możemy też część mleka odstawić na zsiadłe. Jest to naturalny proces ścinania białka pod wpływem bakterii kwasu mlekowego. W zależności od temperatury - mleko ścina się w ciągu 2-3 dni, im cieplej, tym szybciej. Mleko zsiadłe jest doskonałym uzupełnieniem dania. Ziemniaczki można dodatkowo przyprawić cebulką podsmażaną na smalcu. Tu raczej nie dodawałbym skwarków, bo główną atrakcją jest mleko zsiadłe.
Niektórzy dodają jeszcze niewielką porcję śmietany. Ale to jest już zależne od osobistego wyboru.
http://www.ilewazy.pl/szklanka-zsiadlego-mleka
Na zakończenie muszę dodać bardzo ważną informację - mleko zsiadłe możemy przygotować samodzielnie pod warunkiem, że wcześniej nie było poddawane żadnej obróbce termicznej. Takie mleko nadaje się do własnej produkcji serów, ale o tym już kiedy indziej. Teraz jest już pora posmakować jesienne ziemniaczki z wody z dodatkiem zsiadłego mleka. Przygotowanego samodzielnie we własnej kuchni...
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości