Cześć !
Bardzo często jest tak, że przy przygotowaniu jakiejś wykwintnej potrawy pozostaje coś, co można wtórnie zagospodarować. Najczęściej jest to woda po gotowaniu ziemniaków, którą po prostu wylewamy. Innym razem może to być wywar po ugotowaniu papryki nadziewanej farszem mięsnym.
Warto jest na takim płynie zrobić coś innego. Woda po odcedzeniu ziemniaków zawiera dużo skrobii ziemniaczanej. Może służyć do przygotowania zupy, już bez dodawania do niej bulw ziemniaka.
Natomiast woda po ugotowaniu papryki posiada w sobie jej smak. Smak wzbogacony wywarem mięsnym, ponieważ często paprykę nadziewany odpowiednio przygotowanym mięsem mielonym.
Po wyjęciu papryki z garnka zostaje w nim dość dużo wywaru - na którym można zrobić na przykład kapuśniak. Można tu wykorzystać młodą kapustę, która łatwo więdnie, jeżeli nie zagospodarujemy jej w całości wcześniej. Do posiekanej kapusty można dodać dwa-cztery jabłka po oczyszczeniu ich z giazd nasiennych. A jeżeli ktoś ma własny ogródek, to jabłek spadających jest naprawdę dużo i trudno jest je przejeść. Jako dodatek do kapusty świetnie redukują jej smak i wnoszą przy tym bardzo ciekawy smak wywaru.
Tak przygotowany wsad gotujemy do rozmięknięcia liści. Warto dodać na przykład marchewkę i dwa- trzy ziemniaki, aby nasz kapuśniak przybliżyć do postaci zupy. Można też - jeżeli po faszerowaniu papryki pozostała niewielka ilość farszu - dodać go luzem do garnka, można uformować z niego nieduże kuleczki - które uatrakcyjnią przygotowane danie.
Tak przygotowany posiłek nadaje się do spożycia na gorąco, ale też można go podać w temperaturze pokojowej w postaci dodatku między posiłkami.
Życzę smacznego !
Inne tematy w dziale Rozmaitości