Cześć !
Bogactwo naszych ogrodów jest przeogromne. I może zdarzyć się, że ktoś posiada odmianę białą porzeczki. Jak wiadomo, porzeczki są czerwone, są czarne, ale jest również odmiana biała. Jest to porzeczka z owocem niewybarwionym, prawie przeźroczystym.
Warto zebrać te owoce, oczyścić, wypłukać... i tu okazuje się, że swoim wyglądem przypominają kuleczki kawioru. Przeźroczysta kula ukazuje wnętrze i w jednym miejscu widać takie czarne oko - pozostałość płatków kwiatu. Tak przygotowaną porcję można zalać łyżką gęstej śmietany i dodać łyżkę cukru.
Najsmaczniejsze są owoce wkrótce po zebraniu, kiedy sama roślina jest wystawiona na słońce. Owoce skupiają w sobie jego ciepło. Są delikatne w smaku.
Tak przygotowany owoc porzeczki białej nadaje się również jako uzupełnienie porcji lodów w pucharku.
A teraz idę zerwać nową porcję tych owoców.
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości