Cześć!,
dzisiaj krótko, bo późno, ale na temat nezwykłych przysmaków. Kiedyś nie było problemu, bo króliki były dumą niemal każdego młodego mężczyzny. Nie tylko na wsi. Na przedmieściach także je hodowano i to bardzo skutecznie. Mięso królicze jest nad wyraz cenione przez dietetyków, a w przypadku różnych schorzeń układu pokarmowego jest to często jedyne mięso, które można jeść bez problemu.
W moim domu królik był coniedzielnym niemal daniem. Oczywiście - w postaci rosołu - jako danie pierwsze, z makaronem prawdziwie jajecznym, pracowicie przygotowywanym przez babcię, kiedy my, jako podrastające dzieci - musieliśmy siedzieć w szkole.
Na drugie danie dodatkiem mięsnym uzupełniano ziemniaczki lub kaszę jęcznienną.
Oczywiście nie są to jedyne sposoby przygotowania mięsa króliczego. Tuszkę po wyprawieniu "smaruje się" starannie solą z dodatkiem pieprzu białego. Tak przygotowane mięso przechowujemy przez noc lub przez dobę w chłodziarce. Po tym przygotowaniu mięso można pociąć na części - osobno żeberka, osobno kręgosłup i osobno nogi. Przygotowane kawałki układamy w naczyniu szklanym (koniecznie z przykrywką) po czym zalewamy je śmietaną. Osoba polecająca to danie podkreślała, ze musi to być śmietana 30%, nie mniej i nie więcej.
Tak przygotowaną potrawę zapiekamy w czasie 1,5 do 2 godzin. Pieczeń podobno jest nad wyraz smakowita...
Na zakończenie należy podpowiedzieć - skąd wziąć mięso królicze. Myślę, że problemów wielkich nie ma, bo sklepy wielkopowierzchniowe prowadzą sprzedaż tuszek króliczych, często mrożonych. Można również nabyć je na stoiskach mięsnych w halach targowych. Tam można nawet nabywać je jeszcze nie mrożone. Warto pamiętać, że podaż mięsa króliczego z reguły ma miejsce w okresie jesienno-zimowym z uwagi na szczególnie wysoką jakość futra tych zwierząt. Dlatego podlegają ubojowi po zagęszczeniu się futra, ale jeszcze zanim skończy się odpowiedni zapas paszy.
Ponieważ jest już bardzo późno a sklepy zamknięte, nie pozostaje mi nic innego, jak położyć się do łóżka i pomarzyć we śnie o pysznej, króliczej przystawce do obiadu...
Cześć !
Inne tematy w dziale Rozmaitości