Cześć !
Dzisiaj sobota, jutro niedziela - mamy więc trochę czasu na zastanowienie się nad rolą marchwki w kuchni. Marchewka to taki wałeczek koloru pomarańczy, raczej twardy i z reguły lubią gryźć go dzieci.
Marchewka w kuchni ma kilka zadań do spełnienia. Przede wszystkim jest jednym ze składników zupy. Często jest ozdobą rosołu a także pasuje jej towarzystwo karpia.
Marchew można spożywać na surowo - i tu zaproponuje kilka możliwości:
1. Marchewka jako korzeń do pogryzania dla dzieci.
Większe dzieci mają różne pomysły i zdarza się, że przez jakiś czas odpowiada im marchewka, którą gryzą z upodobaniem. Jest to bardzo wygodny sposób wykorzystania tego warzywa.
2. Marchewka tarta dla dzieci z dodatkiem cukru.
Zwłaszcza dla małych dzieci, które jeszcze nie mają dostatecznego uzębienia, surowy korzeń marchwki można utrzeć na tarce i z dodatkiem cukru może być przysmakiem dla naszych maluchów. Tu mamy kilka możliwości. Albo trzemy marchewkę "na miazgę" - wtedy jest bardzo delikatna w spożywaniu, możemy utrzeć ją na tarce w postaci drobnych nitek - wtedy także jest smaczna, chociaż wymaga gryzienia. Warto dodać, że marchew tarta może występować w towarzystwie jabłka lub bananów. Można też tartą marchew doprawić śmietanką i cukrem.
3. Sok z marchwi.
Jeżeli ktoś dysponuje większą ilością korzenia marchwi i sokowirówką, może przygotować sok z marchwi, można ją utrzeć także z dodatkiem jabłka. Wysokoobrotowy silnik pozwala nie tylko na szybkie utarcie marchwi, ale także odwirować ją po utarciu w ten sposób, że otrzymujemy sok z marchwi nadający się do bezpośredniego wypicia oraz pozostałość pozbawioną soku - któa nadaje się jako pasza dla zwierząt. Chociaż niektórzy potrafią te "trociny" z marchwi zagospodarować do dalszego spożycia.
Sam, jako dziecko, korzystałem z takiego soku a mama potrafiła upiec z tych niesmacznych "trocin" całkiem smaczną "babkę" z marchewki.
Sok z marchwi można dosładzać z cukrem, można rozcieńczać wodą, można doprawiać go przyprawami i bardzo poprawia jego smak nieduża ilość jabłek ucieranych równocześnie z marchwią.
4. Gotowanie marchwi.
Marchew doskonale nadaje sie jako przystawka do drugiego dania albo w postaci surowej, utartej sałatki, albo też w postaci jarzyny gotowanej odrębnie, przyprawionej lub też bez dodatkowych produktów. Może być stosowana do mięsa, ale też może być dodatkiem do ryby smażonej lub gotowanej.
5. Sałatki jarzynowe z dodatkiem marchwi.
Bardzo często przygotowujemy sałatki jarzynowe z gotowanych warzyw. Do tego celu nadają się marchew, groszek zielony, pietruszka, ziemniaki, cebula a także ogórek, szczególnie w postaci kiszonej.
Ugotowane warzywa kroimy w kosteczkę, dodajemy zielonego groszku, może być fasola. Do smaku dodajemy kiszonych ogórków, cebuli, majonezu. Można dodać pokrojone pomidory, jeżeli jest to "ich pora". Warzywa mieszamy z dodatkiem oliwy i śmietany, można dodać drobno krojone surowe jabłko a także jajko wcześniej ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kosteczkę.
Przyprawiamy solą, papryką i pieprzem a także można dodawać ulubione przyprawy...
Myślę, że nie wyczerpałem wszystkich propozycji z udziałem marchwi...
Smacznego !
Inne tematy w dziale Rozmaitości