WieB WieB
120
BLOG

barszcz albo buraki "kwaszone"

WieB WieB Technologie Obserwuj notkę 10
ONET kłamie! Kontynuuję demaskowanie "przodujących" portali!

Wszyscy wiemy jak smakuje barszcz "wigilijny" na zakwasie...

Ale jaka jest "technologia" tego barszczu?
- No niby zakwas... 

Zacznę od dygresji.

Kiedyś robiłem wina domowe: najlepsze było z agrestu i porzeczek!
Zaniosłem do pracy, gdy ogłoszono śmierć Breżniewa!!!

           Koledzy!
           Mam smutną wiadomość:
            - zmarł Breżniew!
           HURRA!!! Hurra! Hurra!

15 lat później w Ameryce, wymieniałem z Amerykaninem informacje o robieniu win.
On był bardziej obeznany w piwach..

Ale kiedyś przyniósł mi wino z buraków! Sąsiad - Polak, podpowiedział mu takie coś.
Przyniósł mi butelkę na spróbowanie..

Próbuję, a  to  nasz zakwas buraczany!

A wiec! Zakwas z buraków, to nie zakwas, tylko efekt fermentacji drożdżowo-alkoholowej!
Wszystkie inne efekty, z innych fermentacji, tylko psują smak!

Niech żyje Polskie Wino z Buraków!

Od tego czasu, robię "zakwas na Wigilię" w ten sposób, że dodaje drożdży do buraków, co znacznie upraszcza i przyspiesza cały proces.

Żadnych skórek z chleba!!

I w ten sposób mam zawsze niezawodnie i szybko, najwyższej jakości zakwas z buraków bez pleśni i itp

No, a w Onecie pieprzą jak zwykle.
Mówią o dodawaniu soli...  jak do ogórków..? i fermentacji kwasu mlekowego..

- Nigdy nie dodawałem soli?

Podsumowanie: 

- czy to ja jestem głupi? czy ci durnie z onetów?
===================

Poniżej dwa linki:

Pierwszy do mojej wczorajszej notki o łodziach podwodnych:
- podobna sprawa: specjaliści od Google translator.

                 https://www.salon24.pl/u/bateria/1415744,okrety-podwodne-na-bimber

I druga z Onetu, o zakwasie - referencja do powyższego tekstu
                 https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/napoje/co-daje-picie-zakwasu-z-burakow-takie-sa-efekty-gdy-pijesz-codziennie/bm18qq1

WieB
O mnie WieB

inzynier elektronik

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (10)

Inne tematy w dziale Technologie