Wszyscy wiemy jak smakuje barszcz "wigilijny" na zakwasie...
Ale jaka jest "technologia" tego barszczu?
- No niby zakwas...
Zacznę od dygresji.
Kiedyś robiłem wina domowe: najlepsze było z agrestu i porzeczek!
Zaniosłem do pracy, gdy ogłoszono śmierć Breżniewa!!!
Koledzy!
Mam smutną wiadomość:
- zmarł Breżniew!
HURRA!!! Hurra! Hurra!
15 lat później w Ameryce, wymieniałem z Amerykaninem informacje o robieniu win.
On był bardziej obeznany w piwach..
Ale kiedyś przyniósł mi wino z buraków! Sąsiad - Polak, podpowiedział mu takie coś.
Przyniósł mi butelkę na spróbowanie..
Próbuję, a to nasz zakwas buraczany!
A wiec! Zakwas z buraków, to nie zakwas, tylko efekt fermentacji drożdżowo-alkoholowej!
Wszystkie inne efekty, z innych fermentacji, tylko psują smak!
Niech żyje Polskie Wino z Buraków!
Od tego czasu, robię "zakwas na Wigilię" w ten sposób, że dodaje drożdży do buraków, co znacznie upraszcza i przyspiesza cały proces.
Żadnych skórek z chleba!!
I w ten sposób mam zawsze niezawodnie i szybko, najwyższej jakości zakwas z buraków bez pleśni i itp
No, a w Onecie pieprzą jak zwykle.
Mówią o dodawaniu soli... jak do ogórków..? i fermentacji kwasu mlekowego..
- Nigdy nie dodawałem soli?
Podsumowanie:
- czy to ja jestem głupi? czy ci durnie z onetów?
===================
Poniżej dwa linki:
Pierwszy do mojej wczorajszej notki o łodziach podwodnych:
- podobna sprawa: specjaliści od Google translator.
https://www.salon24.pl/u/bateria/1415744,okrety-podwodne-na-bimber
I druga z Onetu, o zakwasie - referencja do powyższego tekstu
https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/napoje/co-daje-picie-zakwasu-z-burakow-takie-sa-efekty-gdy-pijesz-codziennie/bm18qq1
Inne tematy w dziale Technologie