Strona wykorzystuje pliki cookies.
Informujemy, że stosujemy pliki cookies - w celach statycznych, reklamowych oraz przystosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Są one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Więcej informacji na ten temat.
Wg znanej mi wersji puszysty królik dotrzymuje towarzystwa bogini ( a nie tylko księżniczce) Chang E gdy nie jest zajęty wytwarzaniem eliksiru na Księżycu.
A wśród zwierząt testowanych przez cesarza była też wydra i szakal. Wydra nałowiła ryb, a szakal ukradł jaszczurkę i miskę KWAŚNEGO MLEKA.
I tu pytanie: czy Chińczycy spożywają zasiadłe mleko i jego przetwory ( twaróg. sery)? Słyszałem, że traktują to jako zepsute i nie jedzą.
@ „czy Chińczycy spożywają zasiadłe mleko i jego przetwory ( twaróg. sery)? Słyszałem, że traktują to jako zepsute i nie jedzą.Owszem, Chińczycy spożywają produkty pochodzące z mleka.”
Owszem, Chińczycy spożywają produkty mleczne.
Pogłoska, że je „traktują jako zepsute i ich nie jedzą » nigdy do mnie doszła.
Istnieją wspaniałe jogurty naturalne podawane w szklanych lub porcelanowych słoiczkach (przy okazji napiszę coś na ten temat).
Tybetańczycy wytwarzają masło z mleka pochodzącego z jaka, które jest dodawane do czarnej herbaty.
Z okazji nadchodzącego nowego roku tybetańskiego we wtorek ukaże się notka na ten temat.
Dziękuję.
O Tybetańczykach czytałem z kolei w dzieciństwie bajkę, dlaczego piją herbatę z masłem i SOLĄ...
Osobiście nie jestem amatorem tybetańskiej herbaty, mimo iż herbata z masłem jest odżywcza i dodaje energii.
Wiadomo woda nie wrze poniżej temperatury 100%. A więc na wysokich wzgórzach, gdzie jej temperatura wrzenia nie dochodzi do swego maksimum masło pozwala lepiej przyswoić pewne substancje z herbaty, które nie rozpuszczają się we wrzącej wodzie tak dobrze jak w tłuszczu.
Tłuszcz również chroni usta, ponieważ częste picie maślanej herbaty zabezpiecza je przed wiatrem i mrozem.
To nieprawda!
Mamy rok królika ( = kota)
Od dawna jesteś gościem na moim blogu więc powinieneś znać jego kanony.
A może jednak podam kilka przepisów dotyczących "królika w potrawce".
Zapraszam na nie w następnych publikacjach.
Oj, tak jest tyle ciekawych tradycji związanych z makaronem.
Makaron, o ktróym wspomiasz w/g tradycji jego spożycie ma za zadanie przynieść długie życie.
Makaron powinien być jak najbardziej długi, nie powinno go się łamać przed gotowaniem i podczas jego jedzenia.
A oto coś więcj na ten tamat:
https://www.salon24.pl/u/ankang55/602353,makaron-dlugowiecznosci
Właśnie tak było w tym programie. Jestem czytelniczką Pana bloga. Kiedyś miałam takie marzenie, żeby pojechać do Chin. Marzenie musi pozostać marzeniem :).
Życzę aby to marzenie kiedyś stało się jawą