Bai du
Bai du
zhongguo zhongguo
1071
BLOG

Lecznicze odżywianie

zhongguo zhongguo Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 5

                                       

         Wbrew  pospolitym poglądom chińskie lecznicze jedzenie nie skupia w sobie tylko składników i leków ziołowych. Jest ono dobierane ze szczególną starannością na podstawie teorii tradycyjnej medycyny chińskiej. Może pomóc, leczyć i zapobiegać chorobom oraz sprzyjać zachowaniu jednocześnie zdrowia.

   Tradycja chińskiego leczniczego odżywiania sięga bardzo dawnych czasów. Aby odnaleźć jego ślady trzeba się przeniść do okresu poprzedzajacego dynastię Han (206-220 p.n.e.).

   Poprzez kolejne dynastie „lecznicza kuchnia” nie poprzestała się rozwijać, a odżywianie stało się prawdziwą nauką.

    W dziedzinie tej nie ma mowy o prostym połączeniu żywności i medycyny,  mowa jest o autentycznym stylu przyrządzania posiłków łączącym  składniki lecznicze do jedzenia z zastosowaniem chińskiej teorii leczniczej.

Medycyna i żywność mają to samo pochodzenie, utworzone po dynastii Qin (221 pne-206 pne) i Han (206 pne-220 ne),  rozwijały się za panowania dynastii  Ming (1368-1644) i Qing (1644-1911). Po 1950 roku zmuszone zapaść w zapomnienie , aby po 1980 roku się odrodzić, wraz z wdrążaniem reform i przeprowadzanej polityki otwarcia w Chinach.

   Ta kulinarna dziedzina rozpowszechniła się na całą południową Azję. Regularnie odbywające się kongresy i zjazdy informują i zachęcają zainteresowanych tematem alternatywnej medycyny.

   Wachlarz  przeróżnych produktów spożywczych korzystnych dla zdrowia jest ogromny.  Około 600 zostało zidentyfikowanych, wśród nich znalazły się zboża, owoce, warzywa, mięso i owoce morza. „Nic w tym nadzwyczajnego” – rzekniecie. Większość z nich jest stosunkowo mało znana poza granicami Azji ... Jednakże wszystkie te składniki są istotne i odgrywają ważna rolę w żywieniu leczniczym. Wiele składników jest dodawanych dla polepszenia smaku przygotowywanych potraw. Dla przykładu mogą być nimi: wino, cukier, olej, ocet, miód, migdały, pomarańcze, mandarynki, orzeszki ziemne...

   W zależności od celu, lecznicze odżywianie można podzielić na 4 kategorie:

  • ochronę zdrowia,
  • profilaktykę,
  • leczenie,
  • kuchnię terapeutyczną

 

   Kuchnia sprzyjająca ochronie zdrowia służy do wzmocnienia wartości odżywczych i organicznych. Dla przykładu zupa z dyni i migdałów może pomóc w odchudzającej diecie, zupa z korzeni arcydzięgla

                                image

 i kaparów upiększa urodę, a żeń-szeń wzmocnia organizm.

   „Kuchnia  zapobiegawcza” zapewnia dobrą odporność organizmu. Zupa z fasoli mung zapobiega porażeniu słonecznemu latem.

Nasiona lotosu, lilie, słodkie pataty, kasztany, głożyna pospolita i gruszki powinno się spożywać jesienią w celu zapobiegania wysuszeniu organizmu po upalnym lecie. Wieprzowe duszone mięso z nasionami lotosu i nerki wieprzowe, twarożek sojowy ...  wszystkie te składniki uodparniają organizm  przed nadchodząca zimą i mroźnymi temperaturami.

 „Kuchnia  lecznicza”jest stosowana po przejściu poważnych chorób. Duszone jagnięcie serce przyśpiesza wyzdrowienie. Rosół z koguta dodaje sił po długiej chorobie. Typowa chińska kuchnia lecznicza zawiera równiez imbir. Wspaniałym ratunkiem na przeziębienie jest zaparzona mikstura z imbiru z dodatkiem miodu i wrzącej wody, pije się ją bardzo gorącą. Po wypiciu, koniecznie trzeba położyć się do ciepłego łoża i spać. Na drugi dzień – po „chorobie”.

 

Kobietom w połogu  przyrządza się zupę z żółwia trójpazurzastego. image


„Kuchnia terapeutyczna”  leczy konkretne patologie. Ziemniaki smażone na szybkim ogniu  z dodatkiem octu zmniejszają nadciśnienie. Zupa z karpia  wzbogaca erytrocyty i zmniejsza obrzęki.

Żywność lecznicza dysponuje do wyboru składnikami i oferuje dość odmienny i niepowtarzalny smak. Składniki zazwyczaj pochodzą ze świata roślinnego i są powszechnie stosowane po redukcji, aby pozbyć się ich silnego zapachu poprzez powolne gotowanie. Ma to na celu wykorzystać do maksimum ekstrakt soku ziołowego bez niszczenia efektu leczniczego.

                                                     image 

Wraz  z rozwojem nauki i technologii, różnorodność żywności leczniczej zwiększa się z roku na rok. Konserwy, pastylki, napoje i inne formy żywności leczniczej zasilają codzienne życie. Wśród nich znajdują się specyfiki dla pacjentów cierpiących na cukrzycę, otyłość i choroby układu krążenia. Niektóre są niezbędne dla sportowców, artystów i górników, niektóre pozwalają na przedłużenie życia seniorom i utrzymania formy zdrowotnej, a niektóre mogą wspierać rozwój dzieci.

 

   Wspaniała jest kuchnia chińska …  obok pekińskiej jest wszechobecna ze swymi 8 córami regionalnymi rodem z następujacych prowincji:

  • Kanton - 粤菜 (Yuècài)
  • Sichuan - 川菜  (Chuāncài)
  • Shandong - 鲁菜 (Lǔ cài)
  • Jiangsu- 淮扬(Huái yáng)
  • Zhejiang- 浙菜 (Zhè cài)
  • Fujian - 闽菜 (Mǐncài)
  • Hunan - 湘菜 (Xiāngcài)
  • Anhui - 徽菜 (Huī cài)

 

Z kuchnią najbardziej „spożywaną na świecie” wiąże się 5 aspektów

 

  • Kolor będący zachęta do degustacji
  • Zapach pobudzający apetyt
  • Smak
  • Znaczenie używanych składników
  • Kształt                                                                 
  •                                                                                              image

 

Wspaniałego zdrowia i smacznego życzy:

 image

zhongguo
O mnie zhongguo

CHINY - to moja pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia. JĘZYK, HISTORIA, KULTURA, TRADYCJA ... wszystko mnie interesuje. Wśród moich podróży po Chinach losy wiodą mnie tam gdzie jest zawsze coś do odkrycia </&lt NAGRODA ''za systematyczną prezentację kultury chińskiej i budowanie mostów pomiędzy narodem chińskim i polskim'' (2012 rok)"

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości