Z historią obejmującą ponad 4500 lat nic nie może być bardziej związane jak najpopularniejszy napój na świecie - HERBATA
Przez tysiące lat - z pewnością od początku historii pisanej w Chinach - widziano w tym napoju źródło zdrowia i przyjemności czcząc go hojnie.
Przygotowanie herbaty jest arcydziełem. Wybór odpowiedniej wody, w zależności od rodzaju herbaty w tempetaturze od 70°C do 100°C przygotowywanej, zachowanie właściwych proporcji, wybór właściwego naczynia i sposób podania napoju są istotne. Podczas degustacji wszyscy jesteśmy braćmi, siostrami i dziećmi matki-natury, wspólnie połączeni szczęściem i pełni energii po spożyciu tego magicznego napoju stajemy się godnymi dziećmi SMOKA. Tak mawiano w dawnych czasach. Dzisiaj picie herbaty jakby się zwulgaryzowało. Często spotykam się z jej piciem w plastykowych kubeczkach, z radością jednak witam w herbaciarniach tradycyjną metodę kiedy sztuka picia herbaty jest kultywowana . W Chinach mam moje wypróbowane sklepy, w których się wiernie zaopatruję, bez herbaty nie mogę żyć, piję ją przez cały dzień. Rano - zieloną, po południu - niebiesko-zieloną, a wieczorem - pu er, zwaną również czerwoną. I zapewniam Was herbata jest dobra na wszystko! Jak podają wspaniałe źródła ma nieskończoną listę swych korzystnych właściwości dla zdrowia:
- wspomaga pracę wątroby - skutecznie walczy z nadwagą
- obniża poziom cholesterolu
- pobudza procesy trawienne
- zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników
- łagodzi skutki spożycia alkoholu
- wzmacnia organizm
- zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach
- pobudza mikrokrążenie
- poprawia pamięć
- obniża ciśnienie
- uspokaja
Historia herbaty zaczyna się dawno, dawno temu... jeśli wierzyć legendzie cesarz SHEN NONG sławny eurydyta rządzący w wielkim imperium Chin nałożył obowiązek gotowania wody w trosce o higienę na dworze.Pewnego dnia gdy służba gotowała wodę z pobliskiego drzewa wiatr zesłał kilka suchych liści, utworzyła się brunatna infuzja stajac się wkrótce najbardziej popularnym orzeźwiającym napojem.. i tak dzień ten wpisał się w archiwa jako dzień narodzin herbaty.
Po raz pierwszy zapiski bogato ilustrowane o boskim napoju pojawiają się w 780 roku w trzech tomach ukazujących jego uprawę, produkcję i ceremonię picia.
Herbata była zawsze ważną częścią chińskiej gospodarki. Chiny są pierwszym krajem w świecie, który ją zasadził, przygotował i pił, jest ona również bardzo ważnym elementem w życiu Chińczyka, nie tylko stanowi niezbędny napój, ale stała się filozofią kultury, manifestem estetycznego punktu widzenia i sposobu życia w Chinach. Gdy przekraczamy progi domu, zamiast tradycyjnego powitania na dzień dobry słyszymy "pijesz herbatę" z większym akcentem raczej na propozycję niż na zapytanie. Niektórzy nawet się nie pytają i podają nam herbatę.
Wiemy już, że są różne rodzaje herbaty. Czerwona miała swą wartość wymienną podczas wypraw na JEDWABNYM SZLAKU , gdzie droga biegła z Chin do Europy przez Azję Środkową. Marco Polo przybył do Chin w 1271 roku, zauroczony tym krajem długo w nim pozostał. Za sprawą przedsiębiorczych kupców setki tysięcy ton herbaty zawędrowało do Europy. W tamtych czasach wyprawa przez pustynię GOBI trwała ponad 5 tygodni...
zdjęcia:
CDN
Inne tematy w dziale Kultura