Pierożki wszechobecne na stołach światowych restauracji i dlatego je znamy i lubimy, dalecy kuzyni tych włoskich sprowadzonych wraz z makaronem do Włoch przez Marco Polo stanowią nieodzowne menu na świątecznym stole w Nowy Rok Chiński.
![image](//m.salon24.pl/30afce2f31daa9691482068a6776d3b6,750,0,0,0.png)
Zostawmy historykom wyjaśnienie czy sławny Włoch rzeczywiście udał się do Państwa Środka by skupić naszą uwagę nad naukową prawdą, restauracja chińska bez pierożków jest jak morze bez fal, a to z prostej przyczyny JIAO ZI jak je się w Chinach zwie są istotnym przysmakiem wszystkich szkół gastronomi chińskiej. Sztuka kulinarna pierożków sięga okresu Trzech Królestw, a najstarszy sklep je przygotowujący znajduje się w Shenyang w prowincji Liaoning, istnieje od 1889 roku.
Zasadniczo JIAO ZI są świątecznym przysmakiem przygotowywanym tradycyjnie w przeddzień Nowego Roku i bezlitośnie zjedzonym o północy. Wymowa JIAO ZI jest zblżona do "spędzać czas" czyli spędzać nowy rok. Forma tego smacznego wiktuału jest różnorodna w całych ogromnych Chinach, ta najbardziej spotykana to YUAN BAO, upodobniona do małej sztabki złota w kształcie łodzi, która przez wiele lat była chińską walutą, ksieżycowy pierożek symbolizuje szczęście i przyszłą fortunę, często w środku zwiniętego pierożka znajduje się RU YI - talizman przynoszący szczęście.
W zależności od regionów pierożki są przygotowywane w różny sposób, te z Shanghaju z farszem krewetkowo - wieprzowym owinięte w cienkie ciasto rozpuszczają się magicznie w ustach, kąpiąc się w rosołowym sosie i drażniąc do maksimum kubki smakowe. Te z północnych regionów zawijane w cieście z farszem wieprzowym, do którego dodaje się szczypior lub pory i białą kapustę, gotowane są we wrzącej wodzie 3 razy od zawrzenia.
Przymak idealny na okazję aby cała rodzina się spotkała przy wspólnym stole, ciepłe pierożki podaje się z sosem zrobionym z ryżowego octu z kilkoma kroplami sezamowego oleju i z dwoma szczyptami zgniecionego czosnku lub w/g osobistego uznania w akompaniamencie octu ryżowego.
Smacznego i niech żyje SMOK i NOWY ROK!
Inne tematy w dziale Kultura