W Chinach – kraju liczącym ponad 1,3 miliarda mieszkańców gdzie jest 60 milionów chrześcijan, Wielkanoc ma kulturowe znaczenie sięgające starożytnych Chin.
Malarstwo i rzeźbienie jaj są ważną częścią chińskiej sztuki. Jadeitowe i drewniane jaja przedstawiają często wizenunki smoka i są wręczane jako prezenty będące symbolem płodności.
Tradycja jajek wywodzi się z kosmogonicznej legendy starożytnych Chin. Przed rozdzieleniem nieba i ziemi świat miał kształt „jaja chaosu”, ogromnego i niezgłębionego, ale zawierającego 5 żywiołów.
(Chińczycy już w II tysiącleciu p.n.e. wyróżniali pięć żywiołów: wodę, ogień, drewno, metal i ziemię.)
Przez 18 000 lat w sercu tego jajka rósł śpiący olbrzym o imieniu Pangu (盘古; Pángǔ)
Z chaosu wyłoniło się olbrzymie jajo, z którego wykluł się świat.
Zwyczaj dekorowania jaj był już znany w starożytności. Kolorowo pomalowanymi jajkami Chińczycy obdarowywali się wraz z nadejściem wiosny. W tradycji chińskiej jajko symbolizuje płodność pary. Rodzice nowonarodzonego dziecka tradycyjnie wręczają je sąsiadom, krewnym i rodzinie, aby symbolizować narodziny lub zajście w ciążę.
Jaja są kojarzone z płodnością, urodzajem, bogactwem i szczęściem, z bezpiecznym schronieniem (jaja w gnieździe) i z więzieniem, z którego trzeba się uwolnić, aby zacząć żyć samodzielnie (pisklę przebijające skorupkę).
„Jajka w opakowaniu”
Na chińskiej wsi mieszkańcy wykorzystują gałązki trawy lub bambusa do wykonania plecionych opakowań do zawijania jaj.
Zapobiega to pękaniu jaj.
Na targu w Yunnanie
Jajka marmurkowe lub jajka w herbacie. Jest to słynna chińska przekąska i jedna z popularnych chińskich potraw, którą można znaleźć w większości regionów Chin.
Chińczycy uwielbiają tak przygotowane jajka na twardo o smaku anyżu gwiazdkowatego o kolorach czerwonej herbaty i soi.
Są proste i łatwe do transportu. Często są sprzedawane na stacjach, na ulicach i w zaułkach...
Proste i smaczne!
Jajka smażone z pomidorami, sosem sojowym, odrobiną cukru i posiekanym imbirem.
Syn moich przyjaciół uwielbia wieś.
Każdego ranka zbiera jajka w kurniku swoich dziadków.
Już 5000 lat temu Chińczycy oferowali malowane jajka wraz z nadejściem wiosny w dowód życzliwości.
W czasach dynastii Ming (1368-1644) i Qing (1644-1911) zwyczajem było wręczanie czerwonych jaj jako prezentów na weselach, urodzinach i dla noworodków.
Jajka ofiarowane krewnym i przyjaciołom były wyrazem radości i szczęścia. Ta tradycja istniała szczególnie podczas pełni księżyca.
„Stojące jajko”
Kiedy nadchodzi jesień, jajko jest ładne
- mawia popularne powiedzenie.
W dniu równonocy wiosennej lub jesiennej dziesiątki milionów ludzi w wielu miejscach w Chinach bawi się w trzymanie „pionowego jajka”.
Trzymanie jajka „pionowo” to tradycyjny chiński sposób na powitanie wiosny.
Grawerowanie jajek to chińska sztuka.
Istnieją dwie różne techniki. Jedna z nich jest formą „grawerowania”i polega na tworzeniu rzeźb przedstawiających postacie, pejzaże, ptaki, kwiaty lub wykonywanie napisów aby przekazać życzenia za pomocą chińskich znaków.
W Chinach jajka kupuje się na wagę.
Stuletnie jaja (皮蛋; pídàn) zwane jajkami w skórze.
Są to kacze jaja przechowywane w mieszance bogatego w wapno błota, niełuskanego ryżu, popiołu, soli i liści herbaty przez kilka tygodni lub miesięcy, w zależności od metody przygotowania.
Żółtko jaja jest ciemnozielone, a białko jest półprzezroczyste i brązowe. Spożywa się je na zimno, doprawiając sosem sojowym, octem, olejem sezamowym lub siekanym imbirem.
Legenda głosi, że jego nazwa pochodzi od mieszkańców Zachodu, którzy dawno temu przybyli do Chin.
Cudzoziemcy na widok dziwnego wyglądu jaj i ich zapachu wykrzyknęli:
Ale te jajka są zgniłe, muszą mieć co najmniej 100 lat!
Tak narodziła się nazwa „stuletnie jajko".
Według chińskiego mitu pidan był w starożytności fermentowany w końskim moczu.
Mówi się, że na początku dynastii Ming w dystrykcie Yiyang (Hunnan) kaczka złożyła jajko w wapnie. Odkryte dwa miesiące później, po rozłupaniu białko i żółtko były „zżelowane”.
W jednym naczyniu parzona herbata i jajko ugotowane.
Zauważony na stacji kolejowej w Kantonie ten dżentelmen niesie jajka w pustej butelce po oleju.
"Gorące Morze" w pobliżu Tengchong w Yunnanie przypomina dużą saunę z gorącymi źródłami.
Woda jest tak gorąca, że jajka gotują się w kontakcie z parą ze źródeł.
W daniu zwanym „makaron, który przechodzi przez most”, obecne jest przepiórcze jajko. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni Yunnanu.
Jajko na twardo jest częścią menu śniadaniowego.
Tai O to małe miasteczko rybackie położone w zachodniej części wyspy Lantau w Nowych Terytoriach Hongkongu. Na tej wyspie jaja kacze są suszone w roztworze soli na słońcu.
Najmniejsze jajko na świecie
Jajo kurze, które ma dwa centymetry długości i waży 2,58 grama, zostało zniesione przez malezyjską karłowatą kurę, której właścicielem jest pan He Daiyou, 55-letni fryzjer z dystryktu Shapingba w Chongqing.
Jajo, które jest mniejsze od jajka przepiórczego, przykuło uwagę mediów i zaskoczyło swojego właściciela.
Pan He kupił malezyjską karłowatą kurę za 200 juanów.
He Ya, młody mężczyzna pracujący w restauracji w Bozhou w prowincji Anhui, tworzy piękne rzeźby w wydmuszkach jaj. Zaczął on się interesować rzeźbieniem w skorupkach jajek kilka lat temu.
Jaja Fabergé to cesarskie jaja ze złota, zdobione kamieniami szlachetnymi. Są to dzieła sztuki złotniczej z czasów Aleksandra III Romanowa i Mikołaja II.
Nazwa dzieł pochodzi od nazwiska ich twórcy, rosyjskiego jubilera i złotnika Petera Carla Fabergé.
Narodowy Teatr Wielki w Pekinie zwany jajem jest dziełem przyjaciela Chin Paula Andreu, który zmarł w październiku 2018 roku w wieku 80 lat. Jest to budynek o powierzchni 150 000 m2, który został otwarty 22 grudnia 2007 roku.
Ten architektoniczny cud można podziwiać w historycznym centrum Pekinu, naprzeciwko parku Zhongnanhai, na zachód od placu Tian'anmen i na południowy zachód od Zakazanego Miasta.
Na Święto Środka Jesieni lub Święta Księżyca, które jest obok Święta Wiosny i Święta Smoczych Łodzi najważniejszym tradycyjnym świętem dla Chińczyków.
Święto wypada 15 dnia ósmego miesiąca księżycowego, wieczorem podczas pełni księżyca.
Jedno z jedzonych ciasteczek w tym dniu jest nadziewane żółtkiem!
Jaja prawiczków. To tradycyjna potrawa w Dongyang (miasto we wschodnich Chinach).
Są to jaja gotowane na twardo w moczu młodych chłopców poniżej 10 roku życia.
Ten przysmak serwowany jest wczesną wiosną, kiedy zbiera się mocz od chłopców w wieku szkolnym najlepiej do lat 10, następnie jajka są gotowane i sprzedawane.
Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską jajko ugotowane w ten sposób miałoby korzystny wpływ na przywrócenie yin, zmniejszenie ciepła ciała podczas gorących letnich dni i poprawę krążenia krwi.
Dawniej mieszkańcy Dongyang wierzyli, że "jaja obniżają temperaturę ciała, polepszają obieg krwi i po prostu generalnie ożywiają ciało".
Inne tematy w dziale Kultura