W chińskim kalendarzu dzisiejszy dzień zwiasuje początek zimy, zwany jest 立冬 (lìdōng) i przypada od 7 listopada do 21 listopada).
Chiny znajdują się w zasięgu trzech stref klimatycznych: zwrotnikowej, podzwrotnikowej i umiarkowanej.
Umiarkowany klimat występuje w północnej i północno-wschodniej część Chin. W strefie tej znajduje się Wyżyna Mongolska, Kotlina Dżungarska, Nizina Mandżurska, Nizina Amursko-Ussuryjska oraz część Niziny Chińskiej.
Klimat podzwrotnikowy to zachodnia, środkowa i wschodnia część kraju.
Południowe wybrzeże Chin wraz z wyspą Hainan obejmują wpływy klimatu zwrotnikowego.
W południowo-wschodniej i wschodniej części kraju występują dwie pory roku: deszczowa i sucha, rejony te nawiedzają także częste monsuny.
Właśnie w tej części Chin odnotowuje się najwyższe opady deszczu, które wynoszą 700-1000 mm na wybrzeżu Morza Żółtego, 1500-2000 mm na krańcach południowo-wschodnich i aż do 3000 mm na wyspie Hainan.
W miesiącach letnich na całym obszarze Chin występuje pora deszczowa. Największe deszcze mają miejsce w lipcu i sierpniu. Latem i jesienią do wybrzeży południowo-wschodnich docierają silne i często niebezpieczne tajfuny z bardzo ulewnymi deszczami.
Mieszkańcy południowych Chinach lubią jeść ryby i drób. W zimowe dni jedzą kaczkę z imbirem. Wiele rodzin gotuje również kurczaka z sezamem, aby mieć dużo energii. W prowincji Guangdong je się trzcinę cukrową i smażony ryż.
W północnych Chinach, głównie w Pekinie i Tianjin, ulubioną zimową potrawą są pierogi 饺子 (Jiǎozi). Mają one formę uszu, stąd ludzie myślą, że jeśli się je zje, uszy nie zamarzną zimą.
Pierogi to typowe danie północnych Chin. Ich ciasto powstaje z mąki pszennej, są one z nadzieniem składającym się z wielu różnych produktów spożywczych. Szczególnie z białej kapusty i mięsa wieprzowego, a w Harbinie z kiszonej kapusty. (w przeciwieństwie do 点心 dim sum, które są daniami spożywanymi w kuchni kantońskiej, zwłaszcza podczas Yum Cha (饮茶 „degustacja herbaty”). Jest to posiłek, który można rozpocząć rano i zakończyć po południu , w herbaciarnich Cha Lau)
Według legendy, u schyłku wschodniej dynastii Han (25-220) Zhang Zhongjing, uważany przez Chińczyków za „świętego medycyny”, uratował wiele osób w prowincji Henan przed epidemią tyfusu i zapobiegał zamarzaniu uszu na początku zimy. Był jednym z najwybitniejszych lekarzy ostatnich lat tej dynastii. Ustanowił zasady leczenia i podsumował wiedzę medyczną z praktyki tamtych czasów, wnosząc w ten sposób duży wkład w tradycyjną medycynę chińską.
Aby odpędzić zimno, Zhang Zhongjing ugotował baraninę z ostrą papryką i ziołami. Zawinął te składniki w ciasto, nadając im kształt ucha.
Od tego czasu nauczono się robić to danie, które stało się znane i cenione na całym świecie jako „pierożki”.
Do dzisiaj wciąż istnieje powiedzenie:
„Jedz pierogi, gdy nadejdzie zima, albo zamarzną ci uszy”.
Początek zimy (立冬) był ważnym okresem w starożytnym społeczeństwie. W jego pierwszym dniu cesarz nakazywał około 100 urzędnikom cywilnym i wojskowym wzniesienie ołtarzy na północnych obrzeżach stolicy.
Wskazane jest, aby spożywać pokarmy, które odżywiają yin i yang oraz spożywać więcej kalorii. Jednocześnie należy jeść więcej świeżych warzyw, aby uniknąć niedoboru witamin.
• Jedz wołowinę i baraninę, pij więcej mleka sojowego i jedz więcej marchwi, warzyw, tofu, grzybów itp.
• Jedz więcej warzyw i świeżych owoców, aby uniknąć niedoboru witamin i minerałów. Węglowodany obecne głównie w zbóżach i ziemniakach oraz tłuszcze to składniki odżywcze, które wytwarzają ciepło.
Gulasz z kurczaka obniża ciśnienie krwi, zapobiega starzeniu się, poprawia nawilżenie skóry, przywraca młodzieńczą witalność.
Biała rzodkiew posiada działanie przeciwzapalne
Chudy gulasz wieprzowy pomaga pracy serca i uspokaja nerwy, uzupełnia „qi” i odżywia niedobór w organiźmie
Gulasz z kurczaka o czarnych łapkach, wspomaga krążenie krwi, uspokaja nerwy i działa tonizująco.
Zaleca się spożywać :
1) Kapustę (witamina C i błonnik), białą rzodkiew (działanie przeciwzapalne), mniej soli i więcej kwaśnych potraw.
2) Jagnięcinę, która rozgrzewa żołądek przed zimnem
3) Gołębie mięso gołębi, które chroni wątrobę, odżywia nerki, odżywia „qi” oraz reguluje krążenie krwi podczas zimna
4) Tłuste ryby
W Harbinie, pierwszego dnia zimy, sportowcy zimowej ekipy północno wschodniej prowincji Heilongjiang przekraczają rzekę Songhua, aby powitać nadejście zimy.
Inne tematy w dziale Polityka