W chińskim kalendarzu dzisiejszy dzień zwiasuje początek zimy, zwany jest 立冬 (lìdōng) i przypada od 7 listopada do 21 listopada).
Chiny znajdują się w zasięgu trzech stref klimatycznych: zwrotnikowej, podzwrotnikowej i umiarkowanej.
Umiarkowany klimat występuje w północnej i północno-wschodniej część Chin. W strefie tej znajduje się Wyżyna Mongolska, Kotlina Dżungarska, Nizina Mandżurska, Nizina Amursko-Ussuryjska oraz część Niziny Chińskiej.
Klimat podzwrotnikowy to zachodnia, środkowa i wschodnia część kraju.
Południowe wybrzeże Chin wraz z wyspą Hainan obejmują wpływy klimatu zwrotnikowego.
W południowo-wschodniej i wschodniej części kraju występują dwie pory roku: deszczowa i sucha, rejony te nawiedzają także częste monsuny.
Właśnie w tej części Chin odnotowuje się najwyższe opady deszczu, które wynoszą 700-1000 mm na wybrzeżu Morza Żółtego, 1500-2000 mm na krańcach południowo-wschodnich i aż do 3000 mm na wyspie Hainan.
W miesiącach letnich na całym obszarze Chin występuje pora deszczowa. Największe deszcze mają miejsce w lipcu i sierpniu. Latem i jesienią do wybrzeży południowo-wschodnich docierają silne i często niebezpieczne tajfuny z bardzo ulewnymi deszczami.
Mieszkańcy południowych Chinach lubią jeść ryby i drób. W zimowe dni jedzą kaczkę z imbirem. Wiele rodzin gotuje również kurczaka z sezamem, aby mieć dużo energii. W prowincji Guangdong je się trzcinę cukrową i smażony ryż.
W północnych Chinach, głównie w Pekinie i Tianjin, ulubioną zimową potrawą są pierogi 饺子 (Jiǎozi). Mają one formę uszu, stąd ludzie myślą, że jeśli się je zje, uszy nie zamarzną zimą.
![image](//m.salon24.pl/c11ec4ee8c2845db97f6f7bba79db87d,860,0,0,0.png)
Pierogi to typowe danie północnych Chin. Ich ciasto powstaje z mąki pszennej, są one z nadzieniem składającym się z wielu różnych produktów spożywczych. Szczególnie z białej kapusty i mięsa wieprzowego, a w Harbinie z kiszonej kapusty. (w przeciwieństwie do 点心 dim sum, które są daniami spożywanymi w kuchni kantońskiej, zwłaszcza podczas Yum Cha (饮茶 „degustacja herbaty”). Jest to posiłek, który można rozpocząć rano i zakończyć po południu , w herbaciarnich Cha Lau)
![image](//m.salon24.pl/190c5a5a8ae122a3b4b25d9db03b81f3,860,0,0,0.png)
Według legendy, u schyłku wschodniej dynastii Han (25-220) Zhang Zhongjing, uważany przez Chińczyków za „świętego medycyny”, uratował wiele osób w prowincji Henan przed epidemią tyfusu i zapobiegał zamarzaniu uszu na początku zimy. Był jednym z najwybitniejszych lekarzy ostatnich lat tej dynastii. Ustanowił zasady leczenia i podsumował wiedzę medyczną z praktyki tamtych czasów, wnosząc w ten sposób duży wkład w tradycyjną medycynę chińską.
Aby odpędzić zimno, Zhang Zhongjing ugotował baraninę z ostrą papryką i ziołami. Zawinął te składniki w ciasto, nadając im kształt ucha.
Od tego czasu nauczono się robić to danie, które stało się znane i cenione na całym świecie jako „pierożki”.
Do dzisiaj wciąż istnieje powiedzenie:
„Jedz pierogi, gdy nadejdzie zima, albo zamarzną ci uszy”.
Początek zimy (立冬) był ważnym okresem w starożytnym społeczeństwie. W jego pierwszym dniu cesarz nakazywał około 100 urzędnikom cywilnym i wojskowym wzniesienie ołtarzy na północnych obrzeżach stolicy.
Wskazane jest, aby spożywać pokarmy, które odżywiają yin i yang oraz spożywać więcej kalorii. Jednocześnie należy jeść więcej świeżych warzyw, aby uniknąć niedoboru witamin.
• Jedz wołowinę i baraninę, pij więcej mleka sojowego i jedz więcej marchwi, warzyw, tofu, grzybów itp.
• Jedz więcej warzyw i świeżych owoców, aby uniknąć niedoboru witamin i minerałów. Węglowodany obecne głównie w zbóżach i ziemniakach oraz tłuszcze to składniki odżywcze, które wytwarzają ciepło.
Gulasz z kurczaka obniża ciśnienie krwi, zapobiega starzeniu się, poprawia nawilżenie skóry, przywraca młodzieńczą witalność.
Biała rzodkiew posiada działanie przeciwzapalne
Chudy gulasz wieprzowy pomaga pracy serca i uspokaja nerwy, uzupełnia „qi” i odżywia niedobór w organiźmie
Gulasz z kurczaka o czarnych łapkach, wspomaga krążenie krwi, uspokaja nerwy i działa tonizująco.
Zaleca się spożywać :
1) Kapustę (witamina C i błonnik), białą rzodkiew (działanie przeciwzapalne), mniej soli i więcej kwaśnych potraw.
2) Jagnięcinę, która rozgrzewa żołądek przed zimnem
3) Gołębie mięso gołębi, które chroni wątrobę, odżywia nerki, odżywia „qi” oraz reguluje krążenie krwi podczas zimna
4) Tłuste ryby
W Harbinie, pierwszego dnia zimy, sportowcy zimowej ekipy północno wschodniej prowincji Heilongjiang przekraczają rzekę Songhua, aby powitać nadejście zimy.
Inne tematy w dziale Polityka