Jest to „święty owoc śniegu” pochodzący z Tybetu.
Czarne jabłko dzięki swojej rzadkości i wysokiej wartości odżywczej i dobremu smakowi stało się typowym produktem rolnym całych Chin.
Jabłko jest odporne na zimno i suszę. Może być uprawiane na południu i północy kraju oraz może przystosowywać się do różnych warunków klimatycznych.
Pochodzi z Linzhi (林芝) położonego na wysokości 3000 m n.p.m.
W tamtejszym górzystym regionie średnie temperatury wahają się od około +2°C w najzimniejszym miesiącu aż do +18°C w najgorętszym miesiącu ze średnią roczną 9,8°C i opadami wynoszącymi 661 mm podczas 2000 godzin słonecznych w roku.
Duża różnica temperatur między dniem a nocą dała czarnemu płodowi rolnemu cykl wzrostu trwający 210 dni, około 40 dni dłuższy niż odmiany jabłek uprawianych na równinach.
To właśnie lokalne warunki klimatyczne stworzyły jego niepowtarzalny czarny wygląd. Dzięki dużemu osłonecznieniu jabłka są słodkie, a pełna księżyca nadaje im specyficzny kolor. Również dzięki naturalnym warunkom w Tybecie czarne jabłka są mniej atakowane przez szkodniki i mają wysoką zawartość cukru oraz wyrafinowany smak.
Mieszkańcy Linzhi lubią uprawiać owoce i warzywa. „Jabłko czarnego diamentu” jest pyszne o słodkim smaku i miękkiej konsystencji.
Ten rodzaj czarnego jabłka o cienkiej skórce jest bardzo popularny wsród niniejszej ludności, smakuje bardziej niż zwykłe jabłka i nie tylko.
Jest bardzo łatwym do uprawy owocem, wystarczy go posadzić, jego odporność na choroby jest również bardzo dobra. Jest odporne również w temperaturze -30 °C.
Czarne jabłka mogą pozostać na drzewie przez ponad 60 dni po pełnym dojrzeniu owoców, dlatego bardzo wygodnie jest je zbierać.
Czarną jabłoń sadzi się jesienią, ponieważ temperatura jesienna jest najlepszą porą roku. Jabłko czarnego diamentu ma bardzo silną zdolność do przyjęcia się w glebie, może kiełkować i rosnąć o ile istnieją niezbędne warunki podstawowe.
Po zasadzeniu można podać wystarczającą ilość nawozu organicznego i umieścić w warstwie gleby szczepy drobnoustrojów, które metabolizują składnik odżywczy, tak aby korzenie sadzonki mogły być skutecznie przyjęte.
Niniejsza odmiana jabłoni została wprowadzona dziesięć lat temu, później zmieniła się jej skórka na kolor czarny pod wpływem wyjątkowego środowiska naturalnego.
Czarne jabłka są duże i ciężkie, dwa razy cięższe od zwykłe jabłka, są bardzo słodkie, ich woń bardzo aromatyczna
Jabłka te są uprawiane na niektórych obszarach płaskowyżu Tybetańskiego Regionu Autonomicznego. Promienie ultrafioletowe mają istotny wpływ na smak a kolor fioletowy tego typu jabłek powstaje dzięki promieniom księżyca. To właśnie one wpływają na zmianę koloru czerwonego w ciemny fioletowy. Owoce są podobno są to bardzo smaczne.
Jabłka tego koloru są stosunkowo rzadkie na rynku.
Źródła podają, że metoda sadzenia owoców jest szczególnie prosta, a także stała się jedną z filozofii entuzjastów sadzenia jabłek. Podobno nawet ci, którzy nie mają doświadczenia, mogą bez problemu uprawiać te drzewa owocowe.
Konsumpcja tych jabłek ma również korzyści dla naszego organizmu. W porównaniu z innymi jabłkami wartości odżywcze są trzykrotnie wyższe, dzięki czemu cieszą się popularnością wśród konsumentów.
Jabłko czarny diament lubi słońce i małą ilość wody.
W Chinach istnieją tysiące rodzajów jabłek, a powszechnie sprzedawane owoce na rynku mają stosunkowo niską cenę. Cena rzadkich owoców, takich jak jabłka czarnego diamentu jest stosunkowo wysoka.
Inne tematy w dziale Rozmaitości