秋分 - Qiūfēn jest szesnastym okresem słonecznym w chińskim kalendarzu
W przeszłości jesień była podzielona na trzy części:
mèngqiū, zhòngqiū, jìqiū (孟秋,仲秋,季秋)
Pora ta zwykle zaczyna się około 23 września, a kończy około 8 października.
Od tego dnia robi się coraz chłodniej.
Zazwyczaj pogoda jest bardziej sucha, występują skłonności do alergii; organizm staje się coraz bardziej odwodniony.
W okresie tym należy mieć dużo ruchu, pić dużo wody i jeść „wilgotne pokarmy”, przedstawione na załączonych zdjęciach:
银耳, Yín'ěr - grzyb tremella lub trzęsak
银耳 莲子羹,Yín'ěr liánzǐ gēng - rodzaj słodkiej zupy z białymi grzybami (trzęsak) i nasionami lotosu
苋菜, xiàncài , szarłat jest bogaty w karoten i witaminę C, która wpływa na poprawę odporności.Wiele gatunków szarłatu to chwasty, ale też liczne są wykorzystywane jako rośliny jadalne i ozdobne.
螃蟹 pángxiè, krab
南瓜nánguā , rodzina dyniowatych
杏仁 xìngrén, migdały
莲藕, lián'ǒu, korzeń lotusu
蜂蜜fēngmì, miód
木耳mù'ěr, czarne grzyby tworzące symbiozę z drzewami.
Gruszki zwiększają ilość płynów ciała, eliminują suchość oraz stymulują produkcję płynów ustrojowych, gaszą pragnienie, wspomagają pracę płuc.
Inne tematy w dziale Rozmaitości