Okres (雨水, Yǔshuǐ) jest drugim z 24 terminów w tradycyjnym chińskim kalendarzu i przypada około 19 lutego każdego roku.
Temperatury wzrastają, topnieje śnieg i lód, obserwuje się coraz wiecej opadów, stąd nazwa „Deszcz i woda” dla tego okresu.
W zachodnim Syczuanie zamężne kobiety wracają do domów swoich rodziców, przynosząc im prezenty. Dziękują rodzicom za opiekę i miłość jaką otrzymali w dzieciństwie.
![image](//m.salon24.pl/b6a42ad24c8286f6cefe7e63328f51fb,860,0,0,0.png)
Zięciowie winni okazywać szacunek swoim teściom. Tradycyjnie w dowód ofiarowują im dwa ratanowe krzesła.
![image](//m.salon24.pl/51fd9e1de3395126881c5fe5b96558bf,860,0,0,0.png)
Dodatkowo przygotowują danie z wieprzowych duszonych nóżek z białą fasolą i wodorostami. Przynoszą je w glinianym dzbanie przewiązanym czerwoną wstążką.
![image](//m.salon24.pl/901a8db386c69c129237b31b1a0ebdaa,860,0,0,0.png)
Panie, które od dawna są zamężne i nie zaszły w ciążę, również powinny przynieść prezenty rodzicom. Matka winna uszyć córce czerwone spodnie.
![image](//m.salon24.pl/97fe05ff00d43351316a9ea46d6c0dfc,860,0,0,0.png)
Pogoda jest zmienna w tym okresie, co może powodować wahania nastroju i zaburzenia wpływające na zdrowie fizyczne i psychiczne ludzi.
Zwyczaj La bǎo bǎo ( 拉保保) odnosi się do ojca chrzestnego, podczas którego to nosi on dziecko na rękach i się nim opiekuje.
„Deszcz i rosa mają zapewnić szczęśliwy wzrost dziecka”
W dawnych czasach ludzie zwracali się z prośbą do bogów, aby czuwali nad ich dziećmi.
Osobom z nadciśnieniem krwi, chorobami serca i astmą zaleca się zachować szczególną ostrożność. Niezbędne jest zapewnienie regularnego rytmu codziennego życia i połączenia pracy z odpoczynkiem.
Należy jeść więcej świeżych warzyw i soczystych owoców, aby uzupełnić nawilżenie organizmu. Dieta powinna być mniej kwaśna i słodsza.
Warto pić mieszankę rumianku z zieloną herbatą.
![image](//m.salon24.pl/13ea76292cd90385908dd92312646961,860,0,0,0.jpg)
W diecie powinno się znaleźć mniej smażonych i grillowanych potraw.
Wskazane jest ograniczyć frytki, ciasteczka, prażone nasiona i orzechy, tłuste, zimne oraz kwaśne pokarmy. Warto jeść owsiankę, która skutecznie wzmacnia śledzionę i żołądek.
Nie powinno zabraknąć szparagów, kiełków fasoli, czosnku aby poprawić odporność organizmu. Rośliny te mają wczesną wiosną wysoką wartość odżywczą, dużo błonnika i są pełne witamin.
Wiosenne pędy bambusa wynurzające się z gleby są najdelikatniejsze i najświeższe, dzięki czemu można jeść więcej wiosennych pędów bambusa w tym sezonie. Zawarte w nich substancje spalają tłuszcz.
Tasznik pospolity był niegdyś niepozornym dzikim warzywem spotykanym wszędzie. Obecnie w Chinach stał się na stole przysmakiem wczesną wiosną.
![image](//m.salon24.pl/14e6919f60992acf5eab9b0174c4e304,860,0,0,0.jpg)
Po deszczu tasznik wyrasta jak szalony i jest bardzo delikatny, więc jest to najbardziej odpowiedni czas na jego spożywanie. Można go posiekać z wieprzowiną i uformować pierożki.
Inne tematy w dziale Rozmaitości