Pierwszy okres w chińskim kalendarzu zwany lichun (立春) tradycyjnie wyznacza początek roku i początek wiosny.
Dzisiejszy dzień inauguruje ten okres.
W języku chińskim li (立) to początek, a chun (春) wiosna.
Rolnictwo od dawna odgrywało kluczową rolę w chińskim społeczeństwie.
Przysłowie
"praca przez cały rok zależy od dobrego początku wiosny"
ilustruje szczególną uwagę poświęconą ziemii i uprawom w tym okresie roku.
W starożytnych Chinach wiosna zaczynała się z początkim prac na polu, po długim sezonie zimowym. Tradycja chce również, aby Chińczycy przygotowywali plany na nadchodzący rok już pierwszego dnia wczesnej wiosny.
Na wsiach chłopi zaczynają orać ziemię i przygotowywać ją pod zasiew.
Popularne wierzenia mówią, że jeśli ten dzień będzie słoneczny, zbiory roku będą dobre. A jeśli pada deszcz, rolnicy będą musieli podjąć dodatkowe środki ostrożności, aby chronić swoje uprawy.
W tym dniu większość wiosek organizuje biesiady, a rolnicy składają ofiary bogom z prośbą o dobry, radosny i dostatni rok.
W północnych Chinach jest zwyczem spożywać chūn bǐng 春饼 - rodzaj wiosennych naleśników nadzianych warzywami, jajkami i mięsem.
W tym dniu je się również rzodkiewki. Zwyczaj ten zwie się yaochun (咬 春), co oznacza "kąsać wiosnę".
Według tradycyjnej chińskiej medycyny w okresie wiosennym należy zwrócić szczególną uwagę na funkcjonowanie wątroby.
Energia yang powinna zostać przywrócona i odżywiona podczas sezonu wiosennego.
Kwaśne pokarmy powodują, że wątroba jest zbyt aktywna i może uszkadzać narządy trawienne, takie jak śledziona i żołądek. Lepiej jest więc jeść więcej słodkich i ostrych i mniej kwaśnych pokarmów, ponieważ pomagają one wątrobie regulować energię życiową (qi).
Cebula, por, szpinak, liście musztardy, grzyby, pędy bambusa, bataty oraz daktyle są najbardziej zalecane na wiosnę, ponieważ chronią układ trawienny i wzmacniają układ odpornościowy.
Inne tematy w dziale Polityka