zhongguo zhongguo
788
BLOG

"WIELKIE ZIMNO"

zhongguo zhongguo Historia Obserwuj temat Obserwuj notkę 2

    Okres dà hán 大寒 to ostatnia kartka chińskiego rolniczego kalendarza słonecznego, która trwa od 20 stycznia do 3 lutego. Od dzisiaj zaczyna się 24 okres zwiastujący zimno!

W Chinach w tym okresie nawyki żywieniowe różnią się w zależności od regionu.

Dla przykładu Kantończycy jedzą lepki ryż.

                                                image Kolorowy lepki ryż (五彩糯米饭 ;Wǔcǎi nuòmǐ fàn)


imageInni jedzą ryż z mlekiem.

Ten kulinarny specjał zwany „Osiem Skarbów Ryżu” (八宝饭, Bābǎofàn) przyrządzony jest z cukierem, nasionami lotosu, rodzynkami, głożyną i pastą z czerwonej fasoli.


Zgodnie z tradycją Pekińczycy w wigilię Święta Wiosny zjadają ciasto ryżowe.

Niángāo, to rodzaj słodkiego ciasta z głożyną i lepkim ryżem, tradycyjnie aromatyzowane czerwoną fasolą, longanem (żyźnica) i cukrem trzcinowym.


                                          image

Od końca XX wieku gama smaków ciast ryżowych jest bardzo zróżnicowana (np. z zieloną herbatą). Gotowane na parze, klasyczne "nian gao", które twardnieje po ostygnięciu, jest zwykle spożywane w plastrach smażonych lub odgrzewanych na parze. Aktualna receptura została zmodyfikowana w celu uzyskania nowego smaku i delikatniejszego rodzaju ciasta.

Zgodnie z chińskim zwyczajem wyrażania życzeń przez homofonię, drugi znak, „gao” oznacza „ciasto” i może być interpretowany jako gao, „wysoki” (高). Jedzenie "nian gao" w Nowy Rok wyraża pragnienie awansu w karierze lub na studiach z roku na rok.

Po zjedzeniu tego ciasta ciało się rozgrzewa. image


Podczas Święta Wiosny w wielu regionach Chin zwraca się szczególną uwagę na spożywanie noworocznego ciasta.

Jego pochodzenie wywodzi się z okresu Wu Yue i jest związane z wojownikiem, strategiem i politykiem z VI wieku pne, Wu Zixu.

                                                image

Już czasach dynastii Han (207 pne-220 ne) istniały ciasta noworoczne.

Mówi się, że za panowania dynastii Liao (907-1124) każda rodzina w Pekinie zjadała ten przysmak poddczas Nowego Roku Księżycowego.

Za dynasti Ming (1368–1644) i Qing (1644–1911) ciasto noworoczne było bardzo powszechne i można je było znaleźć na rynkach przez cały rok. Jego smak różnił się w zależności od regionu.

Na północy ciasto jest żółto-białe i symbolizuje złoto i srebro. Przynosi też szczęście.                                                                    image


Ciasto z Guangdongu jest zrobione z lepkiej mąki ryżowej, drożdży, oleju arachidowego, czerwonej fasoli i pędów bambusa ... ma złoty czerwony kolor, jest bardziej słodkie niż to z Północy.


                               image


          Niektórzy robią to ciasto dodając do lepkiego ryżu suszone kwiaty osmantusa, smalec i bakalie.

W okresie „wielkiego zimna” wskazane jest spożywanie mięsa, które skutecznie chroni przed zimnem.

Mięso zawiera nie tylko dużo białka, ale także węglowodany i lipidy, które pobudzają siłę „Qi” i poprawiają krążenie krwi.

                            image


imageMieszkańcy Nanjing delektują się rosołem z drobiu


W okresie dàhan zaleca się spożywanie orzechów, produktów bogatych w skrobię, suszonych warzyw i picie naparów z imbiru.

Stopniowo lepiej jest zmniejszać spożycie papryczek chili, aby stopniowo dostosować organizm do sezonu wiosennego.

                                          image


W Anqing, w prowincji Anhui we wschodnich Chinach, tradycyjnie zjada się smażone sajgonki podczas „Wielkiego Zimna”. Farsz sajgonek zawiera mięso lub warzywa, a jego smak może być pikantny lub słodki.


                         image


 W różnych częściach Chin „Wielkie Zimno” to idealny czas na uprawianie sportów zimowych, takich jak narciarstwo, jazda na łyżwach i sankach.

                       image


Dobre rady na ten okres:

Brać częste gorące kąpiele stóp

Unikać infekcji dróg oddechowych

Ćwiczyć regularnie

Starać się nie wychodzić z domu rano i wieczorem

Wietrzyć pomieszczenia rano i wieczorem!

        

                       image


zhongguo
O mnie zhongguo

CHINY - to moja pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia. JĘZYK, HISTORIA, KULTURA, TRADYCJA ... wszystko mnie interesuje. Wśród moich podróży po Chinach losy wiodą mnie tam gdzie jest zawsze coś do odkrycia </&lt NAGRODA ''za systematyczną prezentację kultury chińskiej i budowanie mostów pomiędzy narodem chińskim i polskim'' (2012 rok)"

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Kultura