Xiǎoxuě, 小雪 (mały śnieg) jest 20-tym z 24 istniejących okresów słonecznych i drugim okresem zimowym.
W kalendarzu gregoriańskim przypada każdego roku w dniu 22 lub 23 listopada, kiedy słońce osiąga 240 ° długości geograficznej.
Po lekkich opadach śniegu temperatura gwałtownie spada i klimat staje się suchy. Jest to dobry momentem, aby zacząć robić kiełbaski i wędzić szynkę, które są przechowywane tradycyjnymi metodami aż do Święta Wiosny.
W okresie tym powinno się jeść więcej pokarmów, które chronią serce i naczynia krwionośne oraz mózg, takich jak: głóg, czarne grzyby, pasty pomidorowe, seler, czerwoną rzodkiew, tykwę, kukurydzę, kaszę gryczaną i marchew.
Wskazane jest, aby jeść więcej gulaszu i „czarnych potraw”, takich jak czarne grzyby, czarny sezam, czarna fasola.
Wołowy duszony mostek z pomidorami
Nie zapomnajmy też o szpinaku, kalafiorze i kapuście pekińskiej.
Nadejście tego okresu oznacza, że pogoda się ochłodzi, a opady śniegu będą stopniowo wzrastać.
W niektórych miejscach na południu zwyczajowo je się kleiste ciasto ryżowe.
糍粑 (Cíbā) to rodzaj potrawy przygotowywanej z kleistego ryżu gotowanego na parze, przysmak bardzo popularny w niektórych częściach południowych Chin.
W starożytności te ciasta ryżowe były tradycyjnymi ofiarami świątecznymi w południowych regionach Chin kiedy rolnicy składali je w hołdzie bogowi ogniska domowego. To najpopularniejsze i szlachetne bóstwo w mitologii chińskiej o wesołym charakterze jest czczone jako bóg pieca.
Jedz również wszelkie zupy, warzywa w occie i dania z suszonych ryb!
Konieczne jest zapewnienie odpowiedniego snu zimą i zachowanie zdrowia poprzez utrzymywanie ciepła oraz jeśli to możliwe, korzystanie jak najwięcej z promieni słonecznych.
Należy zwłaszcza unikać chłodu podczas wychodzenia z domu.
Kilka potraw spożywanych w tym zimowym okresie:
Duszone udka kurczaka
Jagnięcina duszona z pomarańczami
Słodko-kwaśne żeberka wieprzowe
Żeberka jagnięce z marchewką
Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami
Inne tematy w dziale Rozmaitości