Dzisiaj w tradycyjnym chińskim kalendarzu początek jesieni (立秋, Lìqiū).
Jest to trzynasty okres w kalendarzu księżycowo-słonecznym, który rozpoczyna się w tym roku 7 sierpnia i kończy 22 września.
W Chinach 24 terminy kalendarza rolniczego zostały stworzone tysiące lat temu, aby pomagać w pracy na polu.
Kultywacja tych terminów jest nadal przydatna w codziennym życiu poprzez przyrządzanie potraw, ceremonie kulturowe i wskazówki dotyczące zdrowego trybu życia odpowiadające każdemu terminowi.
Okres ten odzwierciedla koniec lata i początek jesieni. Zbliża się owocny sezon.
W tym okresie spożywajmy brzoskwinie,
W Chinach rozpoczyna się sezon na longany (żyźnica) zwanych także „okiem smoka”. Owoc ma konsystencję liczi i brązową pestkę, jego wygląd jest trochę zbliżony do gałki ocznej.
Czerwona fasola to bardzo dobre źródło białka.
Bułeczki na parze z mięsnym nadzieniem
Brokuły mogą uwydatnić piękno cery, chroniąc ją przed szkodliwymi promieniami słonecznymi i utrzymując elastyczność, ponieważ zawierają białko, węglowodany, tłuszcze, minerały oraz dużą ilość witaminy A, witaminy C i karotenu.
To dobra broń do ochrony karnacji, gdyż na początku jesieni skóra bardzo łatwo ulega uszkodzeniom i wymaga dobrej pielęgnacji.
Korzeń lotosu jest dobry zarówno na surowo, jak i ugotowany. Ma on dobre wartości odżywcze, jest bogaty w żelazo, wapń i inne minerały, a także białka roślinne, witaminy i skrobię.
Ugotowany korzeń lotosu odżywia żołądek, tonizuje śledzionę i uzupełnia energię życiową qi.
To dobry tonik odżywczy. Sproszkowany korzeń lotosu jest nie tylko pożywny, ale także lekkostrawny, działa odżywiająco na krew i tamuje krwawienie, reguluje apetyt, jest również idealnym produktem odżywczym dla dzieci i osób osłabionych.
Kapusta pekińska
Zawartość minerałów i witamin zawartych w kapuście pekińskiej należy do najwyższych wśród warzyw.
Oprócz tego, że jest bogata w witaminy, takie jak witamina B1 i witamina B6, kapusta może łagodzić stres psychiczny.
Zawarty w niej wapń i fosfor może wspomagać rozwojowi kości i przyspieszać metabolizm.
Wodorosty morskie są bogate w minerały, które mogą regulować pH krwi i zapobiegać nadmiernemu wydzielaniu tłuszczu ze skóry. Dlatego są również dobrym materiałem spożywczym.
Wczesną jesienią, oprócz zastosowania odpowiedniej diety, trzeba też pomyśleć o cieplejszej odzieży.
Inne tematy w dziale Kultura