zhongguo zhongguo
331
BLOG

CHIŃSKI KALENDARZ

zhongguo zhongguo Historia Obserwuj temat Obserwuj notkę 4

    Początki chińskiego kalendarza są odległe. Jak podaje legenda, twórcą kalendarza był mityczny cesarz Huangdi, który wprowadził go w 2637 roku p.n.e. W Chinach od 1912 roku oficjalnie obowiązuje kalendarz gregoriański. Jednak tradycyjny kalendarz jest stosowany do dnia dzisiejszego do określania nazw świąt i służy pomocą w pracach na polu.

Tradycyjny chiński kalendarz oparty jest na dokładnych astronomicznych obserwacjach położenia słońca oraz faz księżyca. Jego znaczącym elementem  jest sześćdziesięcioletni cykl kalendarzowy, złożony z pięciu mniejszych okresów symbolizujących: metal, drewno, ogień, wodę i ziemię.


                   image


 Od II wieku p.n.e. w Chinach obowiązywał kalendarz księżycowo-słoneczny, który dzielił rok na 12 miesięcy po 29 i 30 dni. W celu uniknięcia przesunięć względem rzeczywistego czasu obiegu Ziemi wokół Słońca, co trzy lata dodawany był miesiąc przestępny. 

Każdy z tych okresów trwa 12 lat symbolizowanych przez 12 zwierząt, które według legendy jako pierwsze przybyły na wezwanie Buddy. Chińczycy wierzą, że zwierzę panujące nad rokiem, w którym urodził się dany człowiek, ma ogromny wpływ na całe jego życie. Dlatego w roku swego urodzenia ku szczęściu powinno się nośić „coś czerwonego”, najlepiej bieliznę lub skarpetki.

Cykliczne zmiany w przyrodzie nie zachodzą zgodnie z kalendarzem księżycowym, lecz z kalendarzem słonecznym. Rolnicy wykonują prace na polu bazując się na kalendarzu słonecznym. Obok kalendarza księżycowego istnieje również w użyciu słoneczny kalendarz rolniczy, który dzieli rok na 24 okresy zwane „jieqi” liczące po 15-16 dni.

Według chińskiego kalendarz rolniczego okres od 21 maja do 5 czerwca jest zwany xiǎo mǎn (小滿). Jest to ósmy słoneczny termin, podczas którego na polach obseruje się wzrost zbóż.

                    image


„Okres wzrostu zboża” , Xiaoman można przetłumaczyć jako „małe roztopy”. Mǎn oznacza pełne, dotyczy nie tylko ziarna, ale także ilości wody deszczowej potrzebnej do wzrostu upraw rolnych. Słowo to ma również znaczenie kompletny, zadowolony, wystarczający, dumny, całkowity. Od tego dnia zaczynają się rozwijać zboża. 

                      image


Rozpoczyna się gorący i wilgotny sezon. Opady wzrastają zarówno w północnych jak i w południowych Chinach, gdzie rozpoczyna się sezon letni. Kǔ cài, „gorzka trawa” inaczej mlecz, z rodziny mniszka lekarskiego jest warzywem tego sezonu.

                                image

  

Mlecz to jedno z pierwszych jadalnych dzikich ziół odkrytych przez Chińczyków. Jest powszechnie stosowany w medycynie chińskiej w celu utrzymania równowagi cieplnej organizmu.


                 image


Według mitologii chińskiej Xiaoman to dzień urodzin boga jedwabników z racji, że na początku letniego sezonu jedwabniki kończą przędzenie swoich jedwabnych kokonów.

              image


Aby otrzymać błogosławieństwo boga jedwabników i mieć dobre zbiory, rodziny hodujące jedwabniki świętują w tym dniu urodziny bóstwa. W południowych prowincjach Jiangsu i Zhejiang wiele gospodarstw zbudowało małe świątynie, aby czcić boga jedwabników podczas Xiaoman.

                           image


W tym okresie wszystko zakwita, a fizjologiczna aktywność ludzkiego organizmu osiąga szczyt. Należy stosować odpowiednie odżywianie i lekką, zdrową dietę. Wskazane jest pić dużo wody i jeść więcej owoców i warzyw.

                    image


Podcza Xiaoman nad południowymi Chinami zwykle przechodzą ulewne deszcze, rzeki obficie napełniają się wodą. Na północy opady deszczu są mniejsze. Ludzie przywiązują dużą wagę do nawadniania i drenażu pól deszczówką i wodami z rzek w celu zaoszczędzania wody.


                          image


Zbliżają się pierwsze wiosenne zbiory, przesadzany jest ryż w połowie sezonu. Wrze praca na polach.

                       image


Często jesteśmy rozdrażnieni i niespokojni. W tym okresie warto uważać na wysokie ciśnienie krwi. Udar i inne choroby układu krążenia mogą być spowodowane poważnymi wahaniami emocjonalnymi. Powinno poświęcić się więcej czasu w zajęciach na świeżym powietrzu, grać w szachy, kaligrafować, łowić ryby, uczestniczyć w porannych ćwiczeniach fizycznych. Dobrze jest chodzić, biegać, ale nie ćwiczyć zbyt energicznie. Powinno się unikać obfitego spocenia raniącego yin i yang.

                      image


Nie jedzmy zbyt słodkich i tłustych potraw!

Tłuszcze zwierzęce, ryby morskie, potrawy smażone, wędzone i pieczone, surową cebulę, czosnek, imbir, musztardę, paprykę, chili, koper włoski, cynamon, pory, bakłażany, grzyby, owoce morza, wołowinę, baraninę, gęsinę należy spożywajmy z umiarem.

Należy również unikać nadmiernego spożycia surowej i zimnej żywności.

                  image

zhongguo
O mnie zhongguo

CHINY - to moja pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia. JĘZYK, HISTORIA, KULTURA, TRADYCJA ... wszystko mnie interesuje. Wśród moich podróży po Chinach losy wiodą mnie tam gdzie jest zawsze coś do odkrycia </&lt NAGRODA ''za systematyczną prezentację kultury chińskiej i budowanie mostów pomiędzy narodem chińskim i polskim'' (2012 rok)"

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Kultura