5000 lat temu Chińczycy ofiarowywali pomalowane jajka wraz z nadejściem wiosny jako dowód życzliwości.
Podczas dynastii Ming (1368-1644) i Qing (1644-1911) tradycyjnie dawano czerwone jajka jako prezenty na wesela, na rocznicę urodzin i na przyjście na świat dzieci.
Jajka ofiarowane krewnym i znajomym były wyrazem radości i szczęścia. Ta tradycja była szczególnie zachowana podczas pełni księżyca.
Kraszenie jajek jest również chińską sztuką.
Istnieją dwie odmienne techniki. Pierwsza, będąca formą „grawerowania” polega na tworzeniu rysunków przedstawiających postacie, pejzaże, ptaki, kwiaty oraz na przekazywaniu życzeń przy użyciu chińskich znaków
Druga technika polega na wystruganiu otworów w skorupce.
Ta technika jest wykonywana tylko na jajach o grubszej skorupce, takich jak kacze lub strusie.
"Jajka zapakowane”
Na chińskiej wsi ludzie używają gałązek lub liści bambusa do wyrobu plecionych opakowań, w które owijane są jajka.
Zapobiega to ich uszkodzeniu.
Na targu Xinjie (Yuangyang) w Yunnanie pani, która sprzedaje „zapakowane jajka”.
W Chinach jajka kupujemy na wagę.
Chińczycy rozkoszują się w jedzeniu jaj na twardo.
Jest to jedna z tradycyjnych przekąsek występujących w większości regionów Chin.
Łatwe do przyrządzenia jajka na twardo o smaku anyżu i soi w kolorze czerwonej herbaty, są łatwe w transporcie. Często są sprzedawane na stacjach, na ulicach i zaułkach ...
Stuletnie jajka zwane również „jajkami w skórze”.
Są to kacze jajka trzymane w mieszance błota bogatego w wapno, z dodatkiem niełuskanego ryżu, popiołu, soli i liści herbaty przez kilka tygodni lub miesięcy, w zależności od metody przygotowania.
Żółtko jajka staje się ciemnozielone, a białko„brązowawo-szkliste”.
Spożywa się je na zimno doprawione sosem sojowym, octem, olejem sezamowym lub posiekanym imbirem.
Legenda głosi, że jego nazwa powstała dawno temu za sprawą cudzoziemców podróżujących po Chinach.
Widząc dziwny wygląd jajka i wdychając ich zapach, mieli oni zdziwieni wykrzyknąć:
" Te jajka są zgniłe, muszą mieć co najmniej 100 lat!"
Tak narodziła się nazwa „100-letnie jaja”.
Według chińskiego mitu „jajko w skórze” w dawnych czasach fermentowano w moczu konia.
Inna legenda podaje, że na początku dynastii Ming, w dystrykcie Yiyang w prowincji Hunnan, kaczka zniosła jajko na kopcu z wapna. Znalezione dwa miesiące później jajo po obraniu było biało-żółtawo zżelowną materią.
Jednocześnie:
parzy się herbata i jajko się gotuje.
Proste i smaczne!
Jajecznica z pomidorami.
Składniki:
4 jajka
2 pomidory
szczypiorek
1 łyżka sosu pomidorowego
trochę cukru i soli
Przygotowanie
1 pokroić pomidory na kawałki; ubić jajka w misce; pokroić szczypiorek.
2. podsmażyć jajka w trzech łyżkach oleju mieszając: powinny się rozpaść
3. dodać szczypiorek i pokrojone pomidory; dobrze podsmażyć; dodać sos pomidorowy, cukier i sól ciągle mieszając;
4. na koniec można dodać trochę wody, jeśli konsystencja jest zbyt „ciastowata”.
SMACZNEGO!
„Kiedy nadchodzi jesień, jajko jest ładne” - mówi popularne chińskie powiedzenie.
Trzymanie jajka „w pozycji pionowej” to tradycyjny chiński sposób na powitanie wiosny lub jesieni.
Widziane na dworcu kolejowym w Kantonie.
Ten pan transportuje jajka w pustej butelce po oleju.
„Gorące Morze” w prowincji Yunnan wygląda jak duża sauna z gorącymi źródłami.
Woda jest tak gorąca, że jajka gotują się w kontakcie ze źródlaną parą.
W przepisie na makaron przechodzący przez most występuje przepiórcze jajko.
Jest to jedna z najbardziej znanych potraw w gastronomii prowincji Yunnan.
Jest nim miska wrzącego bulionu z makaronem, z kawałkami drobiowego mięsa, żeberkami wieprzowymi, na powierzchni którego pływa cienka warstwa tłuszczu.
W renomowanych restauracjach dodaje się również warzywa, ryby i surowe wieprzowe mieso.
Potrawa ta może sobie przypisać wiele legend, chociażby ta mówiąca, że przepis został przypadkowo stworzony przez żonę eurydyty przygotowującego się do egzaminów cesarskich.
Aby zdać swe egzaminy mąż schronił się w ciszy na odległej wysepce, gdzie troskiliwa żona codziennie przynosiła mu jedzenie.
Pewnego dnia zmęczona żona zasnęła, zapominając zostawiła na ogniu gotującą się strawę. Nagle przebudziwszy się potrąciła żarę z olejem, który rozlał się na zupę. Szybko chwyciła gorące naczynie i pobiegła przez most na wysepkę, do męża.
Strawa nadal gorąca została spożyta przez kochanego męża... i odtąd na cześć troskliwej żony danie to się zwie "makaronem przechodzącym przez most".
Jajko na twardo jest obowiązkową częścią menu śniadaniowego.
Tai O to mała osada rybacka położona w zachodniej części wyspy Lantau na Nowych Terytoriach Hongkongu.
Na tej wyspie kacze jaja są suszone na słońcu w roztworze soli.
Najmniejsze jajko na świecie
To kurze jajo, które ma dwa centymetry średnicy i waży 2,58 grama, zostało zniesione przez malezyjską kurę karłowatą. Jej właścicielem jest pan He Daiyou, 55-letni fryzjer z dystryktu Shapingba w Chongqing.
Jajko to jest o połowę mniejsze od jaja przepiórczego, przyciągnęło ono uwagę mediów i zaskoczyło właściciela.
Młody mężczyzna He Ya pracujący w restauracji w Bozhou w prowincji Anhui, wykonuje piękne rzeźby w skorupkach jaj.
Zaczął interesować się struganiem skorupek jajek kilka lat temu.
zdjęcia autora:
* 百度
Inne tematy w dziale Kultura