amelia niezgoda amelia niezgoda
1043
BLOG

Pierogi z żołądkami drobiowymi i kaszą

amelia niezgoda amelia niezgoda Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 18

 

Składniki:

Ciasto:

- jakieś ¾ kg mąki

- niepełna szklanka ciepłej wody

- 2-3 łyżki oleju

- odrobina soli

Nadzienie:

- około 50 dkg żołądków z kurczaka

- ½, torebki ugotowanej kaszy gryczanej

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 1 kostka warzywna/drobiowa/wołowa (opcjonalnie)

- 2-3 łyżki grubo posiekanej kapusty pekińskiej (opcjonalnie)

- ½ łyżeczki ziaren gorczycy

- 1 łyżeczka siemienia lnianego

- ½ łyżeczki ziaren kolendry

- 1 jajko

- przyprawy: oregano, lubczyk, majeranek, pieprz czarny i ziołowy, sól do smaku

- liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego

- 4-5 łyżek otręb gryczanych

- 2 łyżki bułki tartej przesmażonej na maśle

Żołądki umyć i następnie gotować jakieś 45 minut razem z marchewką, cebulą, kapustą, kostką, listkiem laurowym i ziarnami ziela angielskiego, siemienia lnianego, gorczycy, kolendry, majerankiem, oregano i odrobiną lubczyka.

Kaszę ugotować osobno, według przepisu.

Ostudzone żołądki i warzywa zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z kaszą, jajkiem, ziołami. Otrębami, tartą bułką i pieprzem oraz solą do smaku.

 

Z mąki, płynów i soli zagnieść ciasto, dodając w trakcie w miarę potrzeby wody lub mąki tak by ciasto było jednolite, gładkie, miękkie, ale zarazem łatwo odchodziło od ręki.

Ciasto następnie podzielić na 2 części i każdą część rozwałkować na cienki placek. Z placka przy pomocy szklanki wykrawać krążki na pierogi. W tym czasie wstawić duży gar z wodą, odrobiną soli i łyżką oleju, w którym później będziemy gotować nasze pierogi. Na każdy krążek nakładamy łyżeczką nadzienie i dokładnie go zamykamy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy nasze pierożki, najlepiej na 2 albo 3 razy. Podajemy pierożki ze skwarkami albo kwaśną śmietaną.

 

prowadzę blog Amelia007<-->TUTAJ Licznik działa od 5.10.2013 Moja stronka o gotowaniu

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (18)

Inne tematy w dziale Rozmaitości