Składniki:
Ciasto:
- jakieś ¾ kg mąki
- niepełna szklanka ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju
- odrobina soli
Nadzienie:
- około 50 dkg żołądków z kurczaka
- ½, torebki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 kostka warzywna/drobiowa/wołowa (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki grubo posiekanej kapusty pekińskiej (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 1 jajko
- przyprawy: oregano, lubczyk, majeranek, pieprz czarny i ziołowy, sól do smaku
- liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego
- 4-5 łyżek otręb gryczanych
- 2 łyżki bułki tartej przesmażonej na maśle
Żołądki umyć i następnie gotować jakieś 45 minut razem z marchewką, cebulą, kapustą, kostką, listkiem laurowym i ziarnami ziela angielskiego, siemienia lnianego, gorczycy, kolendry, majerankiem, oregano i odrobiną lubczyka.
Kaszę ugotować osobno, według przepisu.
Ostudzone żołądki i warzywa zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z kaszą, jajkiem, ziołami. Otrębami, tartą bułką i pieprzem oraz solą do smaku.
Z mąki, płynów i soli zagnieść ciasto, dodając w trakcie w miarę potrzeby wody lub mąki tak by ciasto było jednolite, gładkie, miękkie, ale zarazem łatwo odchodziło od ręki.
Ciasto następnie podzielić na 2 części i każdą część rozwałkować na cienki placek. Z placka przy pomocy szklanki wykrawać krążki na pierogi. W tym czasie wstawić duży gar z wodą, odrobiną soli i łyżką oleju, w którym później będziemy gotować nasze pierogi. Na każdy krążek nakładamy łyżeczką nadzienie i dokładnie go zamykamy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy nasze pierożki, najlepiej na 2 albo 3 razy. Podajemy pierożki ze skwarkami albo kwaśną śmietaną.
Inne tematy w dziale Rozmaitości