Składniki:
- 1 duża pierś kurczaka
- olej zwykły i olej sezamowy
- ½ kapusty pekińskiej
- 2 pomidory malinowe
- ½ ogórka zielonego
- ½ marchewki
- 1/3 papryki czerwonej
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- ½ cebuli
- 1łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
- połowa cukinii
- 1 łyżeczka ziaren chili
- przyprawy ziołowe, suszona pietruszka, sól, pieprz ziołowy i czarny, cukier
- ocet jabłkowy i sok z cytryny
- 30 dkg malin
Sposób wykonania
Kurczka umyć, pokroić drobno i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Posypać przyprawami ziołowymi, pieprzem ziołowym i solą. Pod koniec smażenia dodać ziarna słonecznika, siemienia lnu, kilka kropel oleju sezamowego oraz pokrojoną w plasterki cukinię. Zdjąć z ognia kiedy wszystko nabierze złocistej barwy.
Kapustę pekińską umyć i drobno posiekać. Dodać pokrojone: pomidory, ogórka, paprykę oraz posiekaną cebulę. Marchewkę zetrzeć na grubej tartce. Kukurydzę odcedzić i też dodać.
Z oleju, kilku kropel oleju sezamowego, octu jabłkowego, soku cytryny, soli, czarnego pieprzu i cukru zrobić dressing.
Przelożyć usmażone składniki do sałatki, polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Posypać suszoną natką pietruszki. Każdą porcję na talerzu posypać kilkoma malinami. Sałatka jest syta, nie potrzeba dodawać pieczywa.
Smacznego!
więcej przepisów tutaj: tutaj i tutaj
Inne tematy w dziale Rozmaitości