amelia niezgoda amelia niezgoda
90
BLOG

Knedle ze śliwkami

amelia niezgoda amelia niezgoda Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 4
śliwki knedle  
knedle(żeby powiększyć – kliknij w obrazek)

 

Składniki:

1,2 kg ziemniaków

300 g mąki ziemniaczanej

100g mąki pszennej

0,5 kg śliwek węgierek lub podobnych

5 łyżeczek cukru

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Umyć śliwki, wypestkować. Cukier wymieszać z cynamonem.

Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić i ugotować ze szczyptą soli.

Ostudzone obrać ze skórki i przegnieść przez prasę do ziemniaków.

Na wysypanej mąką pszenną stolnicy wyłożyć ziemniaki i dodać mąkę ziemniaczaną ( dobrze żeby mąka stanowiła 1/4 objętości ziemniaków). Dodać jedno jajko i zagnieść wszystkie składniki razem. Jeżeli ciasto zbytnio klei się do ręki, dodać mąki.

Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok.3 cm. Pokroić na krążki ok.2 cm grubości. Z każdego krążka zrobić placuszek, położyć na nim pół śliwki i posypać cukrem z cynamonem. Ulepić w dłoni kulkę dokładnie zaklejając ciasto.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodając odrobinę oleju. Do gotującej się wody wrzucić ostrożnie wcześniej przygotowane knedle.

Wyjąć cedzakiem kiedy wypłyną na wierzch.

Podawać z podsmażaną na masełku tartą bułką. Można podawać z młodą kapustką.

Smacznego!

więcej przepisówTUTAJ

prowadzę blog Amelia007<-->TUTAJ Licznik działa od 5.10.2013 Moja stronka o gotowaniu

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości