(żeby powiększyć – kliknij w obrazek) |
Składniki:
1,2 kg ziemniaków
300 g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
0,5 kg śliwek węgierek lub podobnych
5 łyżeczek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Umyć śliwki, wypestkować. Cukier wymieszać z cynamonem.
Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić i ugotować ze szczyptą soli.
Ostudzone obrać ze skórki i przegnieść przez prasę do ziemniaków.
Na wysypanej mąką pszenną stolnicy wyłożyć ziemniaki i dodać mąkę ziemniaczaną ( dobrze żeby mąka stanowiła 1/4 objętości ziemniaków). Dodać jedno jajko i zagnieść wszystkie składniki razem. Jeżeli ciasto zbytnio klei się do ręki, dodać mąki.
Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok.3 cm. Pokroić na krążki ok.2 cm grubości. Z każdego krążka zrobić placuszek, położyć na nim pół śliwki i posypać cukrem z cynamonem. Ulepić w dłoni kulkę dokładnie zaklejając ciasto.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodając odrobinę oleju. Do gotującej się wody wrzucić ostrożnie wcześniej przygotowane knedle.
Wyjąć cedzakiem kiedy wypłyną na wierzch.
Podawać z podsmażaną na masełku tartą bułką. Można podawać z młodą kapustką.
Smacznego!
więcej przepisówTUTAJ
Inne tematy w dziale Rozmaitości