Gotowanie 8.06.2023, 08:36 Flaczki - danie dla smakoszy czy barbarzyńców? Nie da się ukryć, że lubię flaczki. Choć moja droga do tego dania była trudna - o czym za chwilę - to dziś podróżując po Polsce próbuję tego dania w wielu różnych miejscach. Co tam próbuję, zajadam się. Niestety coraz...
Gotowanie 20.05.2023, 10:51 Kuchnia ziemiańska - próba rekonstrukcji, kolacya gorąca Odtworzenie dawnej, polskiej kuchni ziemiańskiej nie jest proste. Nie jest proste z kilku powodów raz, że surowce już nie te bo na przykład skąd wziąć raki błotne albo kapłony i pulardy? Z drugiej strony metody przygotowania potraw są...
Gotowanie 2.05.2023, 13:03 Barbecue czy grill? Co przygotować by zachwycić gości? Dzień po grillu to prawdziwa katastrofa. Nie dość, że czasem nie wiemy jak się zakończył, to jeszcze wizyta poranna w kuchni uzmysławia nam skalę upadku. Nie pomyte talerze i kieliszki, resztki sałatek i niedojedzone kiełbaski,...
Gotowanie 16.04.2023, 07:36 Kwitnące magnolie - jaki to zapach, jaka to kuchnia? Pierożki? Marlon Brando w filmie Elia Kazana "Tramwaj zwany pożądaniem" gra amerykańskiego Stasia Kowalskiego i w tyglu jego emocji: gniewu, kaprysu, złości i pożądania oglądamy w akcji krajobrazy Południa w tym kwitnące...
Gotowanie 8.04.2023, 10:01 Dlaczego sałatkę jarzynową świat zna jako sałatkę rosyjską? Kiedy przed dwudziestu laty napisałem o sporze pomiędzy mną a mojej śp. matką o to czy majonez "kielecki" jest lepszy czy gorszy od "dekoracyjnego" w sałatce jarzynowej nie przypuszczałem, że po dwóch dekadach spór ten będzie...
Gotowanie 4.04.2023, 07:25 Rzymskie kulinarne wakacje, cacio e pepe - spaghetti dla biedaków W Rzymie już maj. Drzewa kwitną i zielone listki powoli przebijają się z wydawałoby się suchych patyków. Gdzieniegdzie pokryły już całą koronę drzew i obok pinii dają osłonę przed coraz intensywniejszym słońcem. Ale Rzym...
Gotowanie 18.03.2023, 11:07 Sery, sery, sery... jak mądry do sera Ser Reblochon jest jednym z tych nielicznych serów, które w naszej kochanej Unii nadal produkowany jest i sprzedawany z mleka surowego, mleka niepasteryzowanego. Trafiłem na niego przez przypadek w nowo odkrytym markecie gdzie ulokowało się...
Gotowanie 12.03.2023, 08:46 Kwaśnica ze spyrką i grulami gotowana przez ceprów czyli kapuśniak, parzybroda... Gdybym wam zadał pytanie: co wolicie, kapuśniak czy kwaśnicę? Pewnie różne byłyby odpowiedzi a co dociekliwsi by pytali o jaki kapuśniak pytam, bo przecież są kapuśniaki ze słodkiej kapusty a kwaśnicy takiej nie ma. To nie wszystko,...