Gotowanie 24.12.2023, 16:26 Kilka słów o organizacji świątecznego stołu Zrobienie wigilii dla ośmiu osób, a następnego dnia obiadu i kolacji dla dwudziestu nie jest już dużym problemem jeśli zastosujemy metody nowoczesnej gastronomii. Wszystko to nie unikając najbardziej pracochłonnych , tradycyjnych...
Gotowanie 23.11.2023, 15:41 Dzień Dziękczynienia - koniec z jedzeniem "turków" "Przygotowanie świątecznego posiłku to stresująca sprawa. Nic dziwnego, że od połowy listopada do końca grudnia gwałtownie wzrasta odsetek morderstw" ...
Gotowanie 10.11.2023, 15:32 Gęś na świętego Marcina - już polski obyczaj? Tak się złożyło, że w tym roku znajomi, z którymi spotykam się od lat - przeważnie w restauracjach na degustacji dań z gęsi - przychodzą do mnie. Będzie w sumie 13 osób, jest więc dla kogo gotować. Zacząłem już z...
Gotowanie 9.09.2023, 10:18 Zupy czy rosoły? A jak rosół to jaki? O zupach, z których Polska słynie już niejednokrotnie pisałem. To jednak nie jest tak, że poza nami zup nie ma. Są i to bywają całkiem smaczne a powodzenie w tym zakresie Azjatów - z sukcesami również w naszym kraju - tego dowodzi....
Gotowanie 27.08.2023, 08:40 Jedzenie w Londynie. Jak wypada polska kuchnia? Jak prezentują się polscy restauratorzy? Obecny Londyn ze względu na ostatnie migracje jest dobrze u nas znany. Bywam tu - również ze względów rodzinnych - dosyć często, jednak rzadko zaglądałem ostatnimi czasy do polskich restauracji. Postanowiłem to zmienić. W...
Gotowanie 9.07.2023, 08:40 Nóżki wieprzowe na upalny dzień - inna bajka Są potrawy do których się dorasta. Taką potrawą są w moim przypadku nóżki wieprzowe. Oczywiście w młodości naoglądałem się jak rodzice obierali ugotowane nóżki na galert i jako bajtel nie mogłem się nadziwić w tajemniczą...
Gotowanie 22.06.2023, 08:16 Białoruska kuchnia i grzybobranie Nie ma już sensu jeżdżenie na Białoruś. Za okładkę polskiego czasopisma, rzuconego niedbale na tylne siedzenie samochodu, o mało co mnie nie przymknęli. Poza tym trzeba posiadać umiejętność spędzania w samochodzie dajmy na to 12...