Gotowanie 1.12.2020, 17:18 Łydź wieprzkowo - góralskie danie z Podhala Jedzenie w naturze jest związane ze śmiercią. Nasze jedzenie również. Mięso nie pochodzi ze sklepu mięsnego, a rośliny z warzywniaka. Coś umiera byśmy mogli żyć. Posłuchajcie wierszyka o krowie: "Dzień dobry krowo Spójrz...
UE 27.11.2020, 18:15 Kto poniesie sztandar Polexitu? Skoro rozpoczęliśmy na poważnie rozważać czasy Polexitu to warto poświęcić trochę miejsca na dywagacje o tym jakie siły polityczne mogą się tym zająć, albo raczej jakie powinny się tym zająć. Najpierw sformułuję minimalne...
UE 25.11.2020, 19:55 "Były sposoby na Rusków, bedom i na Europe" - ks. Tischner "Do Rzeczy" piórem naczelnego Pawła Lisieckiego i Rafała A. Ziemkiewicza zapoczątkował poważną rozmowę na temat Polexitu. Natychmiast ze strony medialnej opozycji, a także red. Karnowskiego z "Sieci", teksty te zostały zdezawuowane,...
Gotowanie 20.11.2020, 17:26 Kwaśnica z grulami i spyrką gotowana przez ceprów Tak naprawdę kwaśnica to dla górali z Podhala sok z kiszonej kapusty. Żadna tam zupa. Hanna Szymanderska ("Kuchnia Polska - dania regionalne") w opisie starej kuchni góralskiej pisze, że nie było tam zup. Jednak sok spod kiszonej...
Gotowanie 12.11.2020, 18:33 Landżun - prekursor pizzy Nędzne rokowania z covidem i mało słońca wywiało mnie do Turcji. Riwiera turecka oferuje nadal temperatury powyżej 20 stopni i ciepłe morze, oprócz pachnących latem pomidorów, ogórków, papryk i sałat można najeść się nadal...
Gotowanie 4.11.2020, 17:14 Wykwintny krupniok z ciapkapustą, czyli powrót z Edynburga Wizyta Ślązaka w Szkocji musi rodzić od samego początku niebywałe napięcia. Na szczęście nie mają oba narody armii, dlatego emocje mogą się co najwyżej skończyć mordobiciem przed jakąś knajpą albo wyzwiskami rzucanymi na...
Gotowanie 30.10.2020, 16:43 Wędzony boczek - nieśmiertelne zwierzę Zapach wędzonego boczku jest jak muśnięcie skrzydłami Anioła. Wprowadza nas na kulinarny Parnas. Wprawdzie jak zauważył kiedyś Lec: niektórzy dostają od Boga skrzydła a następnie zamiatają nimi ulice, jednak my w naszym męskim...
Gotowanie 27.10.2020, 16:19 "Głowa murzyna" na placku ziemniaczanym Podsumowaliśmy w jednej z restauracji hotelowych najbardziej ulubione dania zamawiane w kończącym się sezonie. Dania w restauracji zawierały głównie polską kuchnię i popularne dania w polskiej kuchni. Zwycięzcą okazał się placek po...