Gotowanie 10.11.2024, 15:32 Gęś na św. Marcina z komina Co roku na świętego Marcina piszę o gęsi. Dwa lata temu było to: "Gęsi na św. Marcina już ni ma" a rzecz dotyczyła wzrostu cen polskiej gęsiny o 100% w ciągu roku z ok. 24 zł do 48 za kilogram, rok temu był to: "Gęś na św....
Gotowanie 26.10.2024, 09:47 Polska szakszuka Znajomy hotelarz opowiadał mi, że kiedy pyta gości hotelowych, aby podali konkretne rzeczy, które ma im przygotować na śniadanie to rzadko wymieniają jajecznicę. Serwuje śniadania w formie szwedzkiego bufetu, a ponieważ ma na bemarze...
Gotowanie 14.10.2024, 14:45 Wołowina po burgundzku Pierwszą wołowinę po burgundzku zjadłem - a jakże - w Normandii. Wracaliśmy z wycieczki na Mont Saint Michele i nasi paryscy gospodarze odwiedzili swoich znajomych zamieszkałych nieopodal. Podano nam ją w towarzystwie gotowanych...
Gotowanie 3.10.2024, 08:11 Frytki - francuskie czy belgijskie? Frytki ziemniaczane są najbardziej błyskotliwym wytworem paryskiego geniuszu - tak twierdzą jedni, ale zdania co do tego produktu są wśród kucharzy i restauratorów podzielone. Anthony Bourdain, amerykański popularyzator kuchni i zawodowy...
Gotowanie 18.09.2024, 17:49 Zlikwidować przyprawy! Najwięcej wojen, szczególnie po Chrystusie, dotyczyło przypraw. Wojen o panowanie nad terenami pozyskiwania przypraw lub szlakami ich dostarczania do metropolii. Dziś wydaje się to nieskończenie głupie: po co umierać za gałkę...
Gotowanie 7.09.2024, 08:00 Jaja po benedyktyńsku, jaja po wiedeńsku W swej naiwności sądziłem za młodu, że nazwa jaja po benedyktyńsku wywodzi się od zakonu Benedyktynów. W końcu to nic nowego, że wiele odkryć kulinarnych pochodzi właśnie od zakonników, ich zmysł smaku w połączeniu z wiedzą...
Gotowanie 24.08.2024, 08:28 Dla kochających flaczki Chcąc się zrewanżować mojemu pracownikowi za ostatni prezent kulinarny zapytałem go czy lubi flaczki? Akurat nagotowałem ich sporo więc pomyślałem, że słoiczkiem flaczków mu podziękuję. Odpisał mi: "a czy pan zna chopa, który nie...
Gotowanie 8.08.2024, 11:34 No Wersal panie, Wersal... Powiedzenie to oznacza wykwintne maniery, elegancki styl i przepych rodem z pałacu królów francuskich. Okazuje się, że Francuzi odwołują się do tej tradycji również dzisiaj. Oto odpowiednik francuski Izby Obrachunkowej opublikował...