Gotowanie 3.04.2021, 18:26 Sałatka jarzynowa, nierosyjska, świąteczna broń na chandrę Anglicy jeszcze półtorej wieku temu mawiali, że kartofle są dobre dla świń i katolików. Z kolei wieśniacy francuscy przeganiali edukatorów wysyłanych z Paryża na prowincję z zadaniem przekonania ludności do spożywania ziemniaków....
Gotowanie 27.03.2021, 14:56 Przed zającem senatora serwujemy jajka Robuchona Ukazało się tłumaczenie książki zmarłego niedawno mistrza francuskiej kuchni, okrzykniętego nad Sekwaną kucharzem stulecia, Joela Robuchon: "Tout Robuchon". Ponad 800 przepisów prowadzi nas kulinarną podróżą mistrza w poszukiwaniu...
Gotowanie 20.03.2021, 17:27 Oliver, hekele i szałot."Hermitage" - najważniejsza knajpa przedrewolucyjnej Moskwy Żeby coś kompetentnego napisać o jednym z najważniejszych dań naszego wielkanocnego stołu musimy cofnąć się do przedrewolucyjnej Moskwy. Na placu Trubnaya w sklepie tytoniowym w 1864 roku spotykają się kupiec Yakov Pegov z kucharzem...
Gotowanie 13.03.2021, 17:10 Ostryga, calvados, szara reneta i miłość Joanny Mój naczelny znając moje wcześniejsze, kulinarne, francuskie peregrynacje poprosił bym napisał coś o ostrygach. Bo niby są już obecne w marketach, a ludzie obyci z krewetkami czy mulami nie mają pojęcia jak się za nie zabrać. Jak...
Gotowanie 26.02.2021, 17:35 Lucyna Ćwierczakiewicz, baba w męskim gotowaniu Ślązaczka Helena Kulzowa - Hawliczkowa autorka większości przepisów w "Kuchni Polskiej" wydanej w 1955 i wznawianej wielokrotnie, w sumie w ponad 5 milionowym nakładzie, nie dorobiła się majątku. Takie to były czasy. Wiek wcześniej...
Chiny 17.02.2021, 13:17 "Co tam panie w polityce? Chińcyki trzymają się mocno !" Zdaje się, że historia biegnie w takim tempie, że wkrótce my wszyscy, łącznie z Amerykanami, będziemy mogli powiedzieć - skorzystam ponownie z poetyki Wyspiańskiego - że, ostał się nam jeno sznur. Mój rok, rok szczura, właśnie...
Gotowanie 15.02.2021, 15:58 Przykładajmy więcej uwagi do tego, co jemy W Roku Polskim (młodym wyjaśniam, że chodzi o okres od sierpnia 1980 do grudnia 1981) udało mi się po raz pierwszy wydostać z komuny. Stopem z dwójką przyjaciół dojechaliśmy do Taize. Kiedy brat Roger dowiedział się, że wśród...
Gotowanie 12.02.2021, 15:15 Pączki i wegetarianka. Smażymy krokieciki śledziowe do portera bałtyckiego Zaprzyjaźniona z moją rodziną para energicznych trzydziestolatków otworzyła w naszym mieście tradycyjną pączkarnię. W jednym miejscu produkują pączki i ciasta a w drugim, w centrum miasta sprzedają. Normalnie sprzedają około 100...