Rozmaitości 20.03.2022, 04:44 Blogerzy salonu i babcie na Ukrainie biorą sprawy w swoje ręce Odkąd ujawniono na Ukrainie użycie testowe nowej broni tzw. pasztecików zaczął mi się rysować plan zakończenia wojny przy walnym udziale blogerów salonu. Więc tak, bloger alamira uruchomiłby na masową skalę produkcję kwaśnicy...
Gotowanie 16.03.2022, 17:08 Rozważania znad kwaśnicy Spotkałem się w kuchennej restauracji z szefem kuchni na gotowaniu kwaśnicy. Spotkaliśmy się po raz kolejny przygotowując na sezon wiosenno letni naszą kwaśnicę. Piszę naszą bo jestem współautorem tego przepisu. Gotujemy to od...
Ukraina 14.03.2022, 10:41 Polska państwem wielonarodowym? W tym tygodniu padnie zapewne liczba 2 milionów Ukraińców szukających u nas schronienia. Z analiz socjologów, do których miałem dostęp wynika, że od 40 do 60% z nich pozostanie w naszym kraju, przynajmniej do czasu kiedy będą mogli...
Gotowanie 10.03.2022, 19:09 Czulent - o wojnie niezbyt poważnie Przykro się do tego przyznać ale wstaję rankiem z nadzieją, że jakiś rosyjski pułkownik albo generał został ubity przez Ukraińców. Dzień bez takiej informacji jest kiepskim dniem. Sąsiad - w wieku mocno emerytalnym - powiedział mi,...
Świat 5.03.2022, 19:20 Wojna w wykonaniu wybitnego aktora Niezależnie od tego jak skończy się wojna Ukrainy z Rosją widać już, że przyniesie nam zasadnicze zmiany w dotychczasowym porządku świata. Na początek kilka nieoczywistych obserwacji. Wojna jest częścią polityki a polityka to...
UE 16.02.2022, 08:21 Polskie interesy - polemika z Kemirem W ciekawej notce Kemira: "Jakie są a jakie powinny być polskie interesy narodowe?" autor prowadzi do konkluzji, że prawdziwie nasze interesy będziemy mogli realizować po opuszczeniu Unii. Tylko wówczas będziemy w stanie realizować...
Gotowanie 12.02.2022, 16:04 Zupa gulaszowa Gotowanie zupy gulaszowej to dla mnie jak opowieści Szeherezady z "Księgi tysiąca i jednej nocy". Gotuję ją kilka razy w roku w ilości około 10 litrów dla zaprzyjaźnionej restauracji w woj. świętokrzyskim. Staram się by była coraz...
Gotowanie 4.02.2022, 11:14 Dziwny jest ten świat, czyli weganka częstuje buldożka flaczkami Zadziwia mnie Warszawa klasyfikująca się w wielu przewodnikach kulinarnych jako jedno z najlepszych na świecie (tak, tak, tak... nie tylko w Europie) miejsc z kuchnią - najpierw wegetariańska - a teraz wegańską. Gdyby nasza kuchnia...