Komentarze do notki: Udziec jagnięcy z kością

« Wróć do notki

Komentarz został usunięty
alamira8 października 2021, 16:45
@wnikliwy 
Ale chodzi o pochłanianie ze smakiem, z zadowoleniem, z radością, a nie o żadne cierpiętnictwo ku chwale ojczyzny! To nie ta dyscyplina.
Komentarz został usunięty przez autora komentarza.
Moritz Komander8 października 2021, 20:33
@alamira 
ani nie ku chwale ojczyzny, ani nie żadne pochłanianie. A już absolutnie nie jeśli komuś "Jagnięcina specyficznie Śmierdzi !" co sam już zresztą z góry trafnie podsumowałeś: "Kto nie lubi zapachu upieczonej na ruszcie młodej baraniny niech lepiej poszuka lepszych zajęć."

Ja jagnięcinę po turecku to robię w formie szaszłyka czyli na szpikulcu, oczywiście podobnie marynuję mięso ok. 6 godzin w lodówce - można w jogurcie (poniżej), albo klasycznie - w oleju oliwkowym, trochę skórki z biocytryny, 1-2 ząbki czosnku grubo tylko rozgnieść wraz z trochę soli, 2 gałązki mięty i najważniejsze - mała płaska łyżeczka tureckiej przyprawy Pul Biber (zamiennikiem Pul Bibera są płatki plus nasionka chilli ze zmieloną papryką/proszkiem paprykowym) i jedna cebula.
Serwujemy ten przysmak z tureckim podpłomykiem (tudzież indyjskim), również z ryżem lub kaszą bulgur. I duża świeża sałatka: paski papryki, wafle pomidorowe (ósemki), plastry ogórka, pokrojony w kostkę der owczy i oliwki na dressingu z soli, pieprzu, octu i oliwy. 
Afiyet olsun...

PS
 Jagnięcina z udźca staje się szczególnie delikatna i smaczna, jeśli marynowana jest w jogurcie przez kilka godzin. Tutaj używam prostej przyprawy z czosnkiem, rozmarynem i pieprzem ewentualnie oregano. Następnie z tym na szpikulec, sól i vuala...
alamira8 października 2021, 21:29
@Moritz Komander 
No to dałeś czadu.
Do tych smakowitości na koniec kubek Ajranu.
Moritz Komander9 października 2021, 21:39
@alamira 
No kurcze, cały czas o nim myślałem i na koniec mi uszło.... Ajran pycha, oczywiście można - lecz nie chcący już przeginać, pozostanę jednak przy moim czerwonym wytrawnym... 😎
FranioMinor8 października 2021, 16:35
Droga Autorko, ja zwyczajnie jagnięcinę w plastrach układam w foremce żaroodpornej, posypuję pieprzem i odrobiną soli i pokrywam pomidorami pokrojonymi na połówki - najlepiej odmiany lima. Poza sezonem pomidorami z puszki. Półtorej godziny i danie gotowe.
FranioMinor8 października 2021, 17:12
@alamira
O przepraszam. Dodatki: dowolna sałata, ziemniaki lub ryż. Czasami wystarczy smaczna bagietka.
FranioMinor8 października 2021, 17:16
@FranioMinor
I jeszcze jedna uwaga: to danie zakłada minimum czasu poświęconego na przygotowanie, ale nie oznacza możliwości skracania czasu pieczenia poprzez podnoszenie temperatury. Z jagnięciną już tak jest: im szybciej ją zrobisz, tym więcej traci na smaku. Więc na początek ustawiam góra 150 stopni i potem stopniowo dogrzewam, jeśli potrzeba. Przećwiczyłem to podczas pobytów w Szkocji, gdzie jagnięciny nie brakuje i ceny są przystępne. Podobnie jak ryb i owoców morza asortyment oszałamiający!
alamira8 października 2021, 17:23
@FranioMinor 
Odpowiedź wyczerpująca. Rzeczywiście każdy dodatek pasuje. Jakoś się u nas utrwaliło, że do jagnięciny pasują wiejskie (bo nie obrane) pieczone ziemniaczki z rozmarynem. Tak to serwują kucharze w knajpach.
Pozdrawiam
alamira8 października 2021, 17:31
@FranioMinor  
Jak widzę jesteś znawcą. To szerszy problem, dlaczego Polacy wolą bardziej dopieczone mięso skoro ma mniej smaku?
Tu nie ma jednej odpowiedzi. Ale zgadzam się z Tobą na temat jagnięciny. Każde młode i delikatne mięso musi być chronione przed zakusami zbyt intensywnej obróbki cieplnej.
FranioMinor9 października 2021, 09:13
@alamira
Też nie wiem, ale to fakt. Pamiętam, jak jeden Polak narzekał, gdy mu we Francji podano befsztyk lekko wysmażony. Nie znali francuskiego, więc tak zamówili...
A pomidory na wierzchu zapobiegają właśnie dopieczeniu powierzchni mięsa, co radykalnie obniża jego wartość. A mięso skądinąd jest drogie! Jak mam ochotę od czasu do czasu chrupnąć coś grillowanego, to kupuję wieprzowinę i tyle.
Komentarz został usunięty
Komentarz został usunięty
alamira8 października 2021, 17:33
@osasunna 
Włosi wykupili.
Komentarz został usunięty
alamira8 października 2021, 18:26
@osasunna 
Wszystkie zwierzęta są przyjacielem wszystkich zwierząt, dlatego na siebie polują.
Na człowieka poluje tylko jego głupota.
Moritz Komander8 października 2021, 20:51
@osasunna 
ale nie pytaj co zacz to ta konina była, ślepa szkapa to byłaby przy niej delikatesami...
tojad8 października 2021, 18:05
Jagnięcina to rzeczywiście rarytet, ale ja mam od wczoraj dojścia do koźliny pierwsza dostawa jutro i już nie mogę się doczekać :)
Zrobię chyba w garnku po jemeńsku z ryżem basmati.
alamira8 października 2021, 18:19
@tojad 
Czekam na przepis.
Latour988 października 2021, 22:29
Mozemy nie zgadzac sie co do kluch. Mozemy rowniez co do polityki. Ale kiedys jak zrobisz taka jagniecine to przyniose wino.  Na 4 osoby.
alamira9 października 2021, 08:16
@Latour98 
Jeśli Latour98 przyniesie cztery butelki swojego wina z zamku czyli Chateau Latour, może być Grand Vin ze swojego rocznika czyli 98, to dorzucę jeszcze pieczonego prosiaka.
Latour989 października 2021, 13:01
@alamira Na 4 osoby to 2 but. Nie mam juz 98. Myslalem raczej o Leoville Barton albo Haut Marbuzet. A do swininy to Châteauneuf moze Marcoux ? Bo starego Bonneau to juz nie ma. Za to magnum od Mont Redon 2003 moze byc.
alamira9 października 2021, 16:06
@Latour98 
Skomplikowałeś, a ja chciałem proste wino z twojej chałupki.
Latour9811 października 2021, 12:22
@alamira :)