Komentarze do notki: Nieskromność i satysfakcja.

« Wróć do notki

przedsiębiorca11 lipca 2021, 07:57
Obecnie, to jest polska fabryka czy zagraniczna? Mam na myśli kapitał właścicielski.
Stary Wiarus11 lipca 2021, 08:52
@przedsiębiorca 

Jak zagraniczna, to nie będzie pan jadł lodów?
1maud11 lipca 2021, 08:58
@przedsiębiorca  W całości udziały należa do koncernu. Próby zachowania udziałów w Polsce zakończyły się dramatem moim i mojej rodziny. O tym napisałam właśnie książkę Magnum.
Pozdrawiam
przedsiębiorca11 lipca 2021, 12:59
@Stary Wiarus Tak! Tych lodów!
Stary Wiarus11 lipca 2021, 22:52
@przedsiębiorca 

W porządku. Tylko proszę być konsekwentnym - niedługo nie bedzie pan mógł jeść nic poza jarzynami z wlasnej grządki.
Leonarda Bukowska11 lipca 2021, 07:57
Gratuluję! Piękna historia. I tak się zastanawiam, czy byłaby ona możliwa dzisiaj - przy coraz większej biurokracji i coraz bardziej ograniczających przepisach. No i przy coraz większej pazerności lokalnych władz, które często nie potrafią myśleć perspektywicznie. Serdecznie pozdrawiam
1maud11 lipca 2021, 09:00
@Leonarda Bukowska Odpowiem - na pewno nie. Z jednej strony ryzyko inwestycji było ogromne i  napptykaliśmy próby różnych przekrętó z wielu stron, z drugiej-  niektórzu urzędnicy myśleli jednak o swoich podpopiecznych:)  No i - majać solidny plan- łatwiej było go realizować. {Pozdrawiam
supreme11 lipca 2021, 08:13
zabawna metafora się rysuję :) bo teraz 'dobra zmiana' świetnie 'kręci lody'...

pozdrowienia!
1maud11 lipca 2021, 09:01
@supreme Myślę, że kręcenie lodó było w apogeum daleko wcześniej.  Dzisiaj to "karzełki"> Pozdrawiam
Statystyk11 lipca 2021, 08:15
Jak widać, chyba rzeczywiście przyszło na Salon24 prawdziwe tzw "nowe otwarcie". Tak prostackiej, zeby nie powiedzieć dosadniej  kryptoreklamy nie było na SG chyba nigdy.
Ten komentarz został ukryty. Aby przeczytać, wyłącz filtr treści.
1maud11 lipca 2021, 09:52
@Statystyk Ośrodek badawczy dot. lodów jest W Wielkiej Brytanii. W Poznaniu to ośrodek badawczy na płyyne środki żywnściowe: sosy, zupy, ketchup itp.  Unilever to nazwa koncenru- lody to działak Marga BV i Algida.
Statystyk11 lipca 2021, 10:26
@1maud Pani to napisała na poważnie?. Czy nie wystarczy pani kompromitacji tą kryptoreklamą i następnie nieudolną próbą zatuszowania tego, co pani zrobiła ?
Ten komentarz został ukryty. Aby przeczytać, wyłącz filtr treści.
Stary Wiarus11 lipca 2021, 23:30
@Statystyk 
"Nie wiem dlazcego nazwa Unilever skojarzyłą mi się z Niemcami"

Bo pan żyć nie może bez wroga.
A Unilever był przez wiele dziesięcioleci holendersko-brytyjski, a od późnego 2020 roku jest czysto brytyjski.
Stary Wiarus11 lipca 2021, 23:32
@Statystyk 

Uwalić, nie dać, odebrać, nie pozwolić, a potem do prokuratury ich!
Kiedyś były tylko lody Bambino i było dobrze, a teraz burżujom się w głowie przewraca.
Stary Wiarus11 lipca 2021, 23:34
@Statystyk Pani to napisała na poważnie?. Czy nie wystarczy pani kompromitacji tą kryptoreklamą i następnie nieudolną próbą zatuszowania tego, co pani zrobiła ?Czy pan się dobrze czuje? Zareklamowała fabrykę, którą sprzedała wiele lat temu, a następnie tuszowała fakt, że to ona ją zbudowała?
Komentarz został usunięty przez autora komentarza.
1maud11 lipca 2021, 09:03
@elektor655321  Oje poglądy to jedno, ale do PiS nie należę.
Komentarz został usunięty przez autora komentarza.
longinagda11 lipca 2021, 12:36
@elektor655321 ha ha ha . Szanowna Pani mieści się w uchwale antysitwowej.
Komentarz został usunięty przez autora komentarza.
Marta Magdalena11 lipca 2021, 08:28
Wpisuję Banino na listę miejscowości, które warto odwiedzić :)
1maud11 lipca 2021, 09:04
@Marta Magdalena Bardzo sie rozrosło. W zasadzie to jest dzielnica Gdańska:))  Tuż obok lotnisko.  I nowe osiedla mieszkaniowe- domki jednorodzinne. :) Pozdrawiam
Komentarz został usunięty
Komentarz został usunięty
Stary Wiarus11 lipca 2021, 23:17
@1maud 

Ależ ja nie widzę, by pani miała jakikolwiek obowiązek tłumaczenia się komukolwiek z obranej strategii biznesowej, zwlaszcza że uważam opisaną przez panią strategię za z wszech miar sensowną. Zwłaszcza niczgo nie musi pani tłumaczyć menelom rozwścieczonym, że udało się pani na czymś zarobić, zamiast stracić, napedzanym klasycznie polską czarną nienawiścią  do cudzego sukcesu. Na Salonie24 jest pod dostatkiem lumpeninteligencji z PRL-owskiego awansu społecznego, sierot po Bierucie, przekonanych że każdy biznesman to złodziej i kułak, któremu trzeba z nagana w potylicę.

Zbudować fabrykę, uruchomić ją, a następnie sprzedać z zyskiem większej firmie to żaden powód do wstydu, tak funkcjonuje kapitalizm. Komentatorzy, którzy nigdy nawet dla siebie niczego nie zrobili i nie zrobią, ale za to wszystko wiedzą lepiej, byliby wniebowzięci, gdyby zamiast sprzedać fabrykę wzięła się pani za prowadzenie produkcji, po czym po 2-3 latach walki padła pod ciężarem lokalnej korupcji i ogólnej niemożności, wynosząc z całego przedsięwzięcia wyłącznie straty i długi do końca życia. Wielu rodaków nic tak nie cieszy, jak kiedy bliźni w coś wdepnął i stracił na tym.

Ukłony.
biedronka12 lipca 2021, 13:03
@Wolwik nie wiem skąd Pan brał kilkaset milionów po komunie. I nie wnikam....
biedronka12 lipca 2021, 13:05
@Wolwik faktem jest, że komentarz pt "nie żal Pani było stracić udziałów" jest conajmniej idiotyczny w pańskim kontekście...
Komentarz został usunięty
antyoszolom11 lipca 2021, 08:58
"sprzedał nam 3 ha gruntu po dość preferencyjnej cenie"
Czyli jesteś beneficjent-ką IIIRP ponieważ inni obywatele nie mogą liczyć na zakupy działki po preferencyjnej cenie.
Czy to prawe i sprawiedliwe?
1maud11 lipca 2021, 09:38
@antyoszolom Po dość - nie oznacza za pół darmo. To był suma zadowolająca zarówno gminę jak godziwa dla nas.
Kolejne 2,5 ha było już droższe. Burmiztr miał dochodyz PIT od pracowników w  fabryce oraz --autobus pracowniczy , który zabierał pracowników z róznych iejcowości wokół Żukowa.
1maud11 lipca 2021, 09:40
@Przedwieczorny  Cieszy mnie ,ze rpodukcja się rozwija, a nie ziwja jak w innych zakładach Unilevera , kupionych za granicą.
Boryslav D'upka11 lipca 2021, 09:17
Zakład beznadziejny. Północnokoreański system nagradzania premią. Premię otrzymasz jak kogoś zakablujesz, np. za to, że widziałeś jak ktoś wchodził po schodach i nie trzymał się poręczy. Brygadzistki opryskliwe, nowym pracownikom każą wykonywać prace, do których nie zostali przeszkoleni, np. przezbrajanie maszyny. Generalnie mało ambitna praca dla miejscowych.
1maud11 lipca 2021, 09:41
@Boryslav D'upka 
W każdym zakładzie są ludzie i ludziska. Ja o sowich pracowników dbałam. Praca na taśmie, praca w fabryce to nie jest miejsce dla ndmiernie ambitnych. Ale daje dobrze żyć.
Pozdrawiam i życzę poprawy brygadzistów
Stary Wiarus11 lipca 2021, 23:25
@Boryslav D'upka 

A co ma do tego pani, który ten zakład stworzyła i uruchomiła, zwłaszcza że go sprzedała wiele lat temu? 
Niech pan po prostu założy własną firmę przeznaczoną wyłącznie do pieszczenia pracowników.
Jak coś panu zostanie po pieszczeniu, proszę rozdawać biednym. Jak słusznie pisze była właścicielka, praca na taśmie
nie jest dla wrażliwych i ambitnych. Ale przecież nikt panu nie obiecywał, że w kapitalizmie praca będzie  wyłącznie lekka, ciekawa i świetnie płatna.
smallgosia12 lipca 2021, 09:31
@Boryslav D'upka trochę przesada. Zwykle jest tak, że dobro wraca. Więc wystarczy być miłym i dobrym człowiekiem i tacy będą też współpracownicy. ;)
Komentarz został usunięty
Siukum Balala11 lipca 2021, 09:55
Ciesze się, że wam się udało. 
Magnum do dziś stoi na półce 
Dzięki
1maud11 lipca 2021, 10:58
@Siukum Balala 
To było niesamowite przeżycie. Dzisiaj- po porstu się ciesze, ze przy naszym współudziale - sporo ludzi ma od 30 lat pracę. A Banino kasę:)
Serdeczności
DotCa11 lipca 2021, 10:32
Gdy pomysle ze tutaj w Kanadzie miałbym cos takiego przeprowadzić to wydaje mi sie prawie niemożliwe. Przecież to olbrzymi projekt dotrzeć do lodów poczynając od zakupu rozumiem jałowego gruntu.  A tu potrzebna jest elektryczność z tym ze odpowiednia, kanalizacja, woda, droga, parkingi a o budynku ktory spełnia wszystkie wymogi nie wspomnę. Czy nie lepiej było zagospodarować czegoś co już stało i miało wszystkie pozwolenia?. Przecież wtedy było tego pełno bedacych na na skraju bankructwa rożnych firm.
Ten komentarz został ukryty. Aby przeczytać, wyłącz filtr treści.
1maud11 lipca 2021, 11:57
@DotCa Ja wychowałam się posród lodów.:)  To były lody przygotywyane metoda tradycyjną. Czyli mieszanka mleczno-smitanowa, jajka (żółtka!), cukier  / To podstawa . Do waniliowych dodawało się laski wanilii, do śemotanodwych mniej wanilii, ale za to wiecej śmietany. Do czekoladowych gorzką czekoladę i kako, do kakowych tylko kakao. Owocowe - tam dodawało się świeże owoce.
Produkcja przemysłowa jest  troche inna. Ale dalej receptury zbliżone;)
W fabryce produkcja już od począrku była automatyczna. Tylko pakowanie do kartonów  nie-obecnie również  jest automatyczne) .  Do produkcji podstawoej mieszanki lodowej jets tzw "kuchnia" , gdzie pastryzuje sie mieszankę i potem schładza i extrudery do produkcji konkretnego rodzaju lodów.
DotCa11 lipca 2021, 12:11
@1maud 
OK, wiec przepis rodzinny produkowany kiedyś na powiedzmy to relatywnie nieduża skale w porównaniu do tej dzisiejszej. Mam wyjaśnione, hahaha 
Ciekawe jednak jest czy lody produkuje sie procesem ciaglym , male kotly (batches) czy olbrzymie.  Budynek nie wyglada zeby pomiescil 50 tys litrow kociol ale moze troche mniejszy. U nas lody sprzedaje sie w pojemnikach zwykle 2 L wiec trzeba tego sporo "nagotować" w samej fabryce  zeby zarobic,  bo  w sklepie okolo $6 zwykla cena na specjalu $4, Niech zgadne, robicie duzy batch a potem schladznie i zamrazanie to procesem ciaglym..
Ten komentarz został ukryty. Aby przeczytać, wyłącz filtr treści.
longinagda11 lipca 2021, 12:31
@DotCa 50 tys litrów. ha ha ha .
1maud11 lipca 2021, 15:05
@DotCa produkcja około 250 mln sztuk róznych lodów:)))Kotły sa olbrzymie i jest tego sporo:)  Fabryka -  stosunku do 1993 roku jest mocno rozbudowana. W u.r. dołożono linię produkcji Magnum.
DotCa12 lipca 2021, 11:29
@1maud 
Tak na oko to trudno sie domyśleć bo zabudowania  nie wyglądają zbyt duze.  No ale 250 mln rocznie to okolu 1 mln na dzień lub 40 tys na godzinę.  Niezle
Ten komentarz został ukryty. Aby przeczytać, wyłącz filtr treści.
biedronka11 lipca 2021, 17:18
Przeczytałam Pani książkę. Cóż my dziś na bieżąco przeżywamy dramat próby wdrażania i budowania polskiej technologii od podstaw. Na szczęście nie ma już dziś sytuacji z bronią przyłożoną do skroni. Jest "zaledwie" konieczność zmagania się z urzędami, sądami i niestety świadomość jak wiele pozostaje do zbudowania na rynku w Polsce jeśli chcemy zaledwie przetrwać jako państwo. Mamy już za sobą wiele spółek, ale staramy się (jeszcze) by produkty jako takie pozostały nasze. A tutaj niestety poziom konkurencji poza merytorycznej jest przytłaczający i polskie instytucje włącznie z sądami nie są nastawione na wsparcie polskiego przedsiębiorcy - wynalazcy tym czym mogłyby czyli zwolnieniem z podatku bądź np rozkładaniem go na raty. Wsparcie kapitałowe jest pozostawione w rękach hochsztaplerów i koncernów, które nie są zainteresowane dofinansowywaniem konkurencji technologicznej w Polsce.
Pozdrawiam serdecznie Pani Małgosiu.
biedronka11 lipca 2021, 17:47
Tak już między nami kiedyś znałam osobiście szefa Unilevera w Polsce. Pomogłam mu wynająć dom- który potem kupił syn byłego ministra kultury i sztuki w PRLu. Chyba pamięta mnie jeszcze gdy jako studentka woziłam go po ulicach W-wy zabawiając rozmową (bywało,  że pod prąd). Opowiadał też o swojej rywalizacji z Knorrem ...Te początki rynku nieruchomości w Polsce to też była taka kompletna wolna amerykanka. Ja - studentka biologii mogłam sobie tak dorabiać w jakiejś pomniejszej firmie. Ale dzięki temu widziałam wiele błyskawicznych fortun, dziwnych willi na osiedlach (dziś - Pod Skocznią) w Warszawie - cały ten światek i półświatek lat 90 tych ... Wyceny domów do wynajęcia w stanie surowym...Potem łatwo było zrozumieć jak na takim biznesie budowano w podobny sposób strukturę państwa - skoro nawet dokumenty bankowe tłumaczyły małe prywatne firmy. 
Dobrze, że Pani opisała tamte czasy i Trójmiasto. Przydałyby sie podobne opracowania odnośnie Warszawy i niestety nie od tej najpiękniejszej strony.
Tomasz Karwowski11 lipca 2021, 17:25
Dlaczego  Algida , kiedy  zaczęła  się reklamować  kilkukrotnie podrożała?
Ten komentarz został ukryty. Aby przeczytać, wyłącz filtr treści.
Stary Wiarus11 lipca 2021, 23:40
@Tomasz Karwowski 

A kto miał pokryć koszty reklamy, Złota Rybka?
kot Egon12 lipca 2021, 09:51
Algida to paskudne lody, od zawsze ich nie kupuję